De Britse oud-minister van Milieu Owen Paterson waarschuwt premier Theresa May voor “gevaarlijke consequenties” wanneer ze haar Brexitplannen erdoor drukt. Zo liet Paterson Business Insider weten.

Paterson, die campagne voor een harde Brexit voert, zei tegen Business Insider dat Mays zogeheten Chequers-plan om uit de EU te stappen het publieke vertrouwen in rechtbanken, media en commerciële instellingen ondermijnt.

Paterson sluit maatschappelijke onrust niet uit als May’s plan geïmplementeerd wordt.

“Er zal een golf van protest door de samenleving gaan, en al helemaal met de moderne communicatiemiddelen. Mensen zullen écht boos zijn.”

Op de vraag of er dan ook maatschappelijke onrust komt, antwoordde Paterson: “Ik weet niet hoe mensen het oppikken, maar het wordt een schokkende desillusie. Het kan heel gevaarlijk worden.”

May wil een 'softe' Brexit

Het Chequers-plan voorziet erin dat het Verenigd Koninkrijk onderdeel blijft van interne Europese markt voor goederen, maar niet meer meedoet aan het vrije verkeer van personen, diensten en kapitaal. Een 'softe Brexit' dus.

De oud-minister voor Noord-Ierse Zaken uitte zijn waarschuwing op de jaarlijkse conferentie van de Conservatieve Partij in Birmingham, waar hij een leidende rol speelt in het verzet tegen de Brexitplannen van de premier.

Maandag sprak hij op een bijeenkomst, samen met Brexiteer-collega's Priti Patel en Andrea Jenkyns. Onder een vlag met het opschrift: "Brexit betekent Brexit."

Zelfstandig handelsakkoorden sluiten

Paterson zei tegen Business Insider dat om en nabij de 80 Conservatieve parlementsleden tegen Chequers zullen stemmen. Velen geloven dat met Chequers het Verenigd Koninkrijk te nauw verbonden blijft met de EU om zelfstandig handelsakkoorden te kunnen sluiten met andere landen.

"Het is waanzin om dit na te streven. Het plan is dood", zei hij. Volgens hem hebben Britse functionarissen de implementatie van cruciale delen van het plan nog niet goed uitgewerkt, zoals het voorgestelde nieuwe btw-stelsel. Het voorgestelde 'algemeen reglement' met de EU zou het Verenigd Koninkrijk voorts hinderen in het maken van eigen wetgeving.

"We kozen ervoor uit de EU te gaan. We kozen ervoor de interne markt te verlaten, de douane-unie en het Europees Hof van Justitie. Als je met die algemeen reglement-nonsens begint, maak je dat niet waar."

Ierse grenskwestie

Theresa May benadrukt dat het plan een compromis is om enerzijds de Ierse grenskwestie op te lossen, en anderzijds om het plan in z'n geheel door het parlement te loodsen – met steun van de hele partij.

Maar dat zal moeilijk worden - de oppositie tegen haar plan is ongemeen fel. Partijgenoten praten al weken openlijk over haar afzetting.

De premier spreekt woensdag het partijcongres toe.

LEES OOK: Hoe een ‘no deal’-Brexit het Verenigd Koninkrijk compleet kan ontregelen