Het Financieele Dagblad pakt uit met verhalen over de ontwikkelingen op het gebied van fusies en overnames in Nederland. Na een actieve tweede helft van 2010 verwachten zakenbankiers dat het begin van 2011 ook sterk zal zijn, aldus de krant.
Hans Textiel in Duitse handen (De Telegraaf)
Winkelketen Hans Textiel wordt per 1 januari overgenomen door een grote Duitse detailhandelaar. Het zou gaan om de Duitse keten NKD, aldus bronnen van De Telegraaf.
Apaches doelwit (De Telegraaf)
Luchtmachtbasis Gilze-Rijen zou doelwit zijn geweest van de geplande aanslag door Somaliërs. De AIVD zegt ,,zeer concrete aanwijzingen” te hebben dat er plannen bestonden om een Apache gevechtshelikopter uit de lucht te schieten. Deze daad zou een enorme, symbolische waarde hebben binnen jihadistische kringen, weet De Telegraaf. Volgens de krant is de kans groot dat de Somalische terreurverdachten niet zullen worden voorgeleid of worden veroordeeld, omdat het bewijs van de AIVD niet kan worden ingebracht in een rechtszaak.
Mest wordt goud waard (De telegraaf)
De grote voorraad mestoverschot die Nederland bezit, wordt straks heel veel geld waard. Voedselproducenten over de hele wereld kampen met een dreigend tekort aan reserves van de delfstof fosfaat. ,,Door strengere regels in Europa zitten steeds meer veehouders met een overschot aan fosfaat. Maar collega's in andere landen hebben te weinig, zoals bijvoorbeeld de Franse wijnboeren. Die staan te trappelen om deze grondstof te bemachtigen'', aldus mestbestuurder Peter Brouwers van boerenorganisatie ZLTO in De Telegraaf.
Onterechte vorstuitkering (AD)
Uit een aantal meldingen van werkers in de bouw aan het AD blijkt dat is gesjoemeld met de vorst-ww. Door werknemers in de kou te laten werken maar tegelijkertijd het UWV laten weten dat hun personeel door de lage temperaturen niet kon werken, maakten bouwbedrijven toch aanspraak op de speciale vorstuitkering. Zo draait de overheid grotendeels op voor de lonen van onder anderen bouwvakkers, timmerlieden, schilders en stratenmakers. Uitkeringsinstantie UWV kan desgevraagd geen fraudegevallen bevestigen.
Overheidsrecepties sober (ND)
De rijksoverheid heeft geeft fors minder uit aan nieuwjaarsfestiviteiten, weet het Nederlands Dagblad. Dat geldt trouwens ook voor lagere bestuursorganen. Veel ministeries verzekeren dat de nieuwjaarsrecepties zeer ,,kleinschalig en bescheiden'' zullen zijn. ,,Als alles een tandje minder moet, geldt dat natuurlijk ook voor bijeenkomsten op Nieuwjaar'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo roep Buitenlandse Zaken de interne afdelingen op om deze keer geen externe relaties uit te nodigen. ,,Soberheid is troef volgend jaar.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl