Betaalbedrijf Visa heeft met SNS Bank een eerste grote Nederlandse klant binnen voor het betaalproduct V-Pay. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag. Visa mag dat merk voeren op de bankpasjes van SNS. Door het verdwijnen van PIN in 2012 strijdt Visa met het in Nederland oppermachtige MasterCard om een plek op de betaalchip van bankpassen. Visa maakt de overeenkomst dinsdag bekend, meldt het FD.

Conflict DNB en AFM om bestuurder

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben opnieuw een afwijkend oordeel gegeven over een voormalig bestuurder van DSB Bank. Ditmaal gaat het om Age Offringa, voormalig commissaris bij de bank van Dirk Scheringa. DNB gaf een positief oordeel over zijn betrouwbaarheid, terwijl AFM negatief oordeelde, schrijft het FD. Het oordeel van DNB geeft de doorslag. Vlgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) had de kwestie waarover AFM negatief oordeelde niets maken met Offringa’s werk vor DSB.

Beheerders Attica en Steenman gaan samen (FD)

De Nederlandse vermogensbeheerder Attica voegt zich samen met Steenman Asset Management uit Genéve tot een nieuwe vermogensbeheerder. Dat heeft oud-Robecobestuurder Sander van Eijkern, die in het bestuur van het nieuwe Scorevalue plaatsneemt, gezegd, aldus het FD. De nieuwe vermogensbeheerder gaat zich richten op hedgefondsen en thematisch beleggen.

Verder in het nieuws:

Gouden handdruk (De Telegraaf)

De in november bij hogeschool Inholland opgestapte bestuursleden blijken tot maart dit jaar nog gewoon doorbetaald te krijgen. Het betreft Lein Labruyère en Joke Snippe, die in maart ook nog eens respectievelijk 175.000 en 155.000 euro meekrijgen, weet De Telegraaf. De hogeschool houdt het erop dat dit een minnelijke schikking is. ,,Was de kantonrechter er aan te pas gekomen, dan waren die bedragen hoger uitgevallen'', aldus een woordvoerder van Inholland. De Inspectie van het Onderwijs is nog altijd bezig met het onderzoek naar de mogelijke diplomafraude, bestuursverantwoordelijkheid en dubieus declaratiegedrag van de vertrokken bestuursleden.

Slachtofferhulp (AD)

Directeur Harry Crielaars van Slachtofferhulp Nederland is niet blij met het nieuwe computersysteem van de politie. Daardoor lopen volgens hem per jaar minstens 15.000 slachtoffers van een misdrijf belangrijke hulp mis. Sinds de invoering van het systeem BVH worden hun gegevens niet altijd op de juiste manier verwerkt. Daardoor kan Slachtofferhulp in veel gevallen geen contact met hen opnemen. ,,Wij zijn er niet alleen voor psychische hulp, maar ook om de weg te wijzen om juridische stappen te ondernemen. Zo helpen we de slachtoffers om schadevergoeding te ontvangen'', aldus Crielaars in het AD.

Organentekort (de Volkskrant)

Te weinig nabestaanden geven toestemming organen van een overledene te mogen gebruiken in Nederland. Om dat tekort te verminderen moeten artsen de nabestaanden zorgvuldiger benaderen. Dat is de mening Rik Gerritsen, voorzitter van de medisch-ethische commissie van de vereniging van intensive care artsen. Volgens hem worden de artsen tijdens hun opleiding niet getraind in deze gesprekken. ,,Tien procent betere gesprekken leidt per jaar tot twintig orgaanprocedures meer. Per procedure komen tot vijf organen beschikbaar, waardoor bijvoorbeeld de wachtlijst voor harten vrijwel opgelost zou zijn'', zegt Gerritsen tegen de Volkskrant.

Multifunctionele landbouw (Trouw)

Boeren met nevenactiviteiten als recreatie, natuurbeheer of een winkel, hebben tot 60 procent meer omzet. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Wageningen Universiteit, schrijft dagblad Trouw. Van de Nederlandse boeren heeft 25 tot 35 procent nevenactiviteiten. Dat zijn de succesvolle, creatieve ondernemers te zijn en niet kwakkelende of stoppende boerenbedrijven. De multifunctionele landbouwers blijken een gemiddelde omzetstijging te hebben van 195.000 euro per jaar.

PVV-stemmer minst vrijgevig (AD)

De PVV-stemmer is het minst gul voor goede doelen. Dat blijkt uit onderzoek van bureau GfK, weet het AD. Gemiddeld geeft de Nederlander 144 euro aan het goede doel, maar de bedragen verschillen sterk als het wordt uitgesplitst naar politieke voorkeur. Zo blijkt de PVV-stemmer 54 euro te doneren, maar staan stemmers op de ChristenUnie bovenaan de lijst met een gift van 823 euro per persoon.

MediaWatch (Disclaimer)

De MediaWatch van het ANP signaleert belangrijk en/of opvallend nieuws dat andere media (kranten, radio, tv, internet) brengen. Het ANP is niet verantwoordelijk voor de berichtgeving van andere media.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl