IMF-post Benelux op komst

Nederland, België en Luxemburg verwachten op korte termijn een akkoord te sluiten over een gezamenlijke zetel bij het Internatonaal Monetair Fonds (IMF). De Beneluxlanden hopen dat dit een dusdanig sterke positie oplevert dat ze voortaan ook bij de G20 mogen aansluiten. Dat zeggen goed ingevoerde bronnen in Brussel.

Vrees voor meer faillissementen in bouwsector

Bouwend Nederland pleit voor een verlenging van het lage btw-tarief voor verbouwingen tot 1 januari 2012. Alleen met dergelijke steunmaatregelen kan volgens de branchevereniging worden voorkomen dat er de komende maanden meer en grotere bouwers de handdoek in de ring gooien.

VERDER IN HET NIEUWS:

Kostenbesparende e-mail (De Telegraaf)

Als alle rijksdiensten ertoe overgaan papieren berichten te vervangen door e-mail dan bespaart het rijk circa 200 miljoen euro per jaar. Burgers kunnen op de website MijnOverheid .nl hun eigen digitale brievenbus aanmaken, weet De Telegraaf. Met een persoonlijke DigiD-code kan dan de privépost worden bekeken. Zo maakte de RDW zes miljoen automobilisten al digitaal attent op de apk-keuring. De Consumentenbond laat weten wel keiharde garanties te willen dat de privacy is gegarandeerd.

Banentekort mbo'ers (De Telegraaf)

Circa 12 procent van de leerlingen met een mbo-diploma komt nauwelijks aan het werk. Vooral leerlingen met het laagste opleidingsniveau komen op de arbeidsmarkt moeilijk aan de slag, weet De Telegraaf. Voor hen is zelfs in meer dan de helft van de gevallen geen baan te vinden. Een en ander blijkt uit onderzoek van het Researchteam voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit van Maastricht.

`Martinair bood zwijggeld' (AD)

Het AD opent dinsdag met de kop `Martinair bood ons geld om te zwijgen'. Dat komt uit de mond een familie in Maassluis, die zegt al achttien jaar bezig te zijn om alle feiten van de vliegramp in Faro in 1992 boven tafel te krijgen. Volgens de familie bood een contactpersoon van de vliegmaatschappij een jaar na de ramp ,,vijf ton in guldens'' of ,,een riante woning''. ,,We zijn daar toen niet op ingegaan, want we wilden alleen maar dat de waarheid boven tafel kwam.''

Autobelasting Zuid-Holland het hoogst (de Volkskrant)

De provinciale belasting voor auto's, de zogeheten opcenten, blijkt tussen 2007 en 2011 het meest te zijn gestegen in de provincie Zuid-Holland. Daarmee is die provincie de duurste van Nederland. Zo blijkt het verschil tussen Zuid-Holland en Noord-Holland 76 euro te zijn. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. Voor de provincies is de autobelasting de enige mogelijkheid om zelf geld op te halen bij de burger. Zeeland en Noord-Brabant blijken als enige deze belasting de afgelopen vier jaar helemaal niet te hebben verhoogd.

Twitterrichtlijn agenten (Metro)

Volgens Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP kan de politie wel wat les gebruiken wat betreft de omgang met de sociale media, aldus Metro. Zo hebben politiechefs zich al enkele malen negatief uitgelaten over bijvoorbeeld de PVV. De uitglijders hebben zich met name op Twitter voorgedaan. Twitter-expert Bert Kok waarschuwt dat politieagenten te allen tijden alert moeten blijven. ,,In het echte leven moeten ze altijd al op hun woorden letten en dat geldt dus ook voor Twitter.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl