HET FINANCIEELE DAGBLAD
Ierse crisis besmettelijk
De angst voor besmietting van landen in de eurozone door de Ierse schuldproblemen is gisteren verder toegenomen. Topevonomen houden er inmiddels rekening mee dat Europa zich zelf verslikt in de schuldcrisis. Ze zien de Ierse malheir als voorproefje van grote destabilisatie van het eurogebied.
Ziekenhuizen vrezen financiële rampspoed
Nederlandse ziekenhuizen krijgen komend jaar een ‘ongekende financiële klap te verwerken’, schrijft het FD op de voorpagina. Die rampspoed ontstaat als minister van Volksgezondheid Edith Schippers vasthoudt aan haar plan om een budgetkorting van ruim een half miljard euro op te leggen. Als de ziekenhuizen geen maatregelen nemen, komt volgens ziekenhuisdirecteuren en adviseurs van de ziekenhuissector 80 procent van hen in de rode cijfers. Veel ziekenhuizen zullen behandelingen moeten schrappen.
VERDER IN HET NIEUWS:
Groene ranglijst (Trouw)
Herman Wijffels is dit jaar de nummer een van 'de duurzame 100' van Trouw. Een panel van vijftien experts vindt de topbestuurder de invloedrijkste duurzame Nederlander. Hij heeft toegang tot de machtigen der aarde, hij spreekt op congressen, geeft cursussen en adviseert volgens de krant 'iedereen die hem daarom vraagt'. Op twee eindigde astronaut Wubbo Ockels, op drie VVD'er Pieter Winsemius. In de vorige editie eindigde Wijffels ook al op de eerste plaats.
Duur kraanwater (De Telegraaf)
Consumenten gaan fors meer betalen voor drinkwater. Met dat nieuws opent De Telegraaf. Gemeenten leggen hun tekorten volgens de krant steeds vaker via de zogenaamde precariobelasting op waterleidingen bij de burger neer. Die belasting wordt via de waternota doorberekend. Precario wordt geheven op de grond waar de waterleidingen in liggen. Het aantal gemeenten dat precariobelasting heft is sinds 2005 verdubbeld.
Langste reistijd (De Volkskrant)
Nederlandse werknemers zijn van alle Europeanen de meeste tijd kwijt aan woon-werkverkeer. Ze reizen vijftig minuten per dag, zo schrijft De Volkskrant die zich baseert op een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De oorzaak van het lange onderweg zijn: strikte ontslagbescherming, vastzittende huizenmarkt en een achterblijvend (spoor)wegennet. Nederlanders reizen vijf minuten langer dan de Hongaren en Britten, de nummers twee en drie op de ranglijst woon-werkverkeer.
Beenbreker (De Telegraaf)
Een inbreker op de vlucht heeft donderdagavond in Den Haag zijn been gebroken nadat hij van het dak was gesprongen. Dat meldt De Telegraaf. De man werd samen met twee anderen betrapt nadat hij een woning probeerde binnen te komen. De massaal toegestroomde agenten wisten twee inbrekers meteen op te pakken. Maar een van hen sloeg op de vlucht en sprong vijf meter naar beneden. Hij werd aangehouden maar moest eerst naar het ziekenhuis om gips te laten zetten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl