TenneT heeft na onderzoek meer dan 9 gigawatt ruimte gevonden op het stroomnet. Die stelt de hoogspanningsnetbeheerder beschikbaar voor partijen op de wachtlijst voor een stroomaansluiting.

TenneT doet al langer onderzoek naar een slimmer gebruik van het net. Daaruit bleek dat buiten de drukste momenten op de dag nog 9,1 gigawatt aan vermogen beschikbaar is. “Dat is echt gigantisch veel!”, zegt operationeel directeur Maarten Abbenhuis maandag in een toelichting.

Op veel plekken in het land zit het net vol, waardoor bedrijven moeten wachten voor ze een aansluiting kunnen krijgen. Maar door de restruimte buiten de ‘spits’ beter te benutten, is er voor een deel van hen toch een aansluiting mogelijk. TenneT geeft aan hierdoor ruim 40 procent van de huidige piekvraag te voorzien van elektriciteit.

Oplossing: ’tijdsduurgebonden’ contracten

Dat doet TenneT door te werken met nieuwe tijdsduurgebonden contracten. Daarbij kan een bedrijf gedurende een vastgesteld aantal uren per jaar gebruikmaken van het net. Het zou gaan om minimaal 85 procent van de tijd. In de piekuren geldt een al dan niet gedeeltelijke beperking van de afname, iets wat TenneT een dag van te voren stelt aan te kondigen.

Het contract is volgens TenneT bijvoorbeeld handig voor partijen die flexibel met energie kunnen omgaan, bijvoorbeeld doordat zij een eigen batterijsysteem hebben opgetuigd.

In totaal hebben partijen bij TenneT voor ruim 70 gigawatt aan aanvragen voor zo'n contract ingediend. Volgens TenneT is de vraag naar dit contract nu al groter dan het aanbod. Het gaat in veel gevallen om grootschalige batterijparken, waarbij - saillant detail - sommige partijen "meerdere, soms tientallen" aanvragen zouden hebben gedaan. Onder meer batterijparken in Delfzijl en Vlissingen tekenden zo'n contract.

Van de 9,1 gigawatt aan vermogen is inmiddels 2,3 gigawatt toegekend, meldt TenneT.

LEES OOK: Stroomnet vol? Hoe de overheid verspilling van miljarden kan voorkomen door duurzame energie slimmer en efficïenter op te schalen