Met nog geen twee maanden te gaan zijn nog steeds niet alle Nederlandse midden- en kleinbedrijven overgestapt op het Europese betalingssysteem SEPA.
35 procent werkte in november nog niet met de nieuwe Europese overschrijving en 80 procent had de overgang naar de nieuwe Europese incasso nog niet afgerond. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag.
Bij de vorige meting in september was respectievelijk nog 68 en 93 procent niet overgestapt.
Uniform betaalsysteem voor 33 landen in Europa
Nederland gaat op 1 februari 2014 helemaal over op SEPA, dat staat voor Single Euro Payments Area. Daarmee moet in 33 landen in Europa op dezelfde manier kunnen worden betaald.
Door de invoering van SEPA vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers. Ze worden vervangen door het langere Europese rekeningnummer IBAN (International Bank Account Number).
Elke Nederlandse rekeninghouder heeft al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters. De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en 4 letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen.
Briefpapier aanpassen
Voor ondernemers betekent de overstap dat ze bijvoorbeeld op briefpapier, facturen en de website het IBAN moeten vermelden. Per 1 februari werkt het oude rekeningnummer namelijk niet meer.
Daar komt een tweede belangrijke verandering bij. De betalingen gaan in een ander formaat naar de bank, namelijk via de ISO 20022 XML-standaard. Daarvoor moeten de nodige aanpassingen worden gedaan in systemen en boekhoudsoftware.
Lastiger met incasso’s
Voor wie alleen overboekingen doet, zijn de nieuwe regels te overzien, stelde Monique Kienhuis, consultant in betalingsverkeer voor zakelijk dienstverlener CGI in augustus tegenover Z24.
Maar bij incasso’s wordt het lastiger, omdat de betalingen in een ander formaat moeten worden aangeleverd. “Het zijn ingewikkelde veranderingen die je niet eenvoudig hebt uitgelegd”, aldus Kienhuis.
In mei bleek uit een enquête van het Nationaal Forum SEPA-migratie dat 24 procent van de mkb’ers incasso’s verstuurt. Daarvan had 76 procent nog geen actie ondernomen.
Om de zakelijke markt tegemoet te komen, zijn er een aantal partijen die een oplossing voor conversie naar SEPA aanbieden. Ze fungeren als tussenpartij die de vertaalslag maakt van het oude bestandsformaat naar de nieuwe XML-standaard.
Achterblijvers in horeca en industrie
Opvallend is volgens DNB dat vooral kleinere bedrijven met minder dan 20 personen al klaar zijn met de overstap. 13 procent van de ondernemers in het mkb is echter nog niet gestart met de voorbereidingen op de nieuwe standaard voor overschrijvingen. 22 procent moet nog beginnen met het aanpassen van zijn bedrijf aan de nieuwe Europese incasso.
De achterblijvers zitten volgens DNB vooral in de sectoren horeca en industrie, en in mindere mate ook in de logistiek en de detailhandel. Meest genoemde redenen voor het uitstel zijn dat ondernemers denken dat er weinig aangepast hoeft te worden of dat verwacht wordt dat er nog voldoende tijd is.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl