KPN is te belangrijk voor de Nederlandse economie om in handen te laten vallen van een buitenlandse partij, zonder garanties over bijvoorbeeld toekomstige investeringen.
Dat zegt Jos Streppel, die tot april president-commissaris was van het telecombedrijf, vrijdag in het Financieele Dagblad (FD).
KPN investeerde de laatste jaren fors in zijn netwerk, en dat zal een eventuele koper volgens Streppel moeten blijven doen. “Je zou de garantie moeten hebben, als bedrijf én als overheid, dat de ontwikkeling van die infrastructuur op volle kracht doorgaat. Dat is van essentieel belang voor de Nederlandse economie.”
Overnameprooi
Analisten gaan er vanuit dat een overnamegolf in de versplinterde Europese telecommarkt op komst is. KPN wordt daarin vaak genoemd als mogelijke prooi. Vorige week nog hintte de topman van het internationale kabelconcern Altice op mogelijke belangstelling voor het Nederlandse telecombedrijf.
Maar ondanks talloze geruchten kwam er maar één keer een serieuze bieder langs. In het voorjaar van 2012, en nogmaals in de zomer van 2013, gaf América Móvil van Carlos Slim KPN wel te willen hebben.
De top van het bedrijf was echter elke keer niet gediend van de avances van de Mexicaan. In 2012 riep KPN aandeelhouders op om niet in te gaan op het bod van 8 euro per aandeel. In 2013 werd zelfs een beschermingswal opgetrokken om de Mexicaan, die inmiddels bijna een derde van de aandelen op de beurs had opgekocht, buiten te deur te houden. En met succes.
Sindsdien steken er met enige regelmaat geruchten de kop op over bedrijven die geïnteresseerd zouden zijn. Deutsche Telekom werd genoemd, maar ook het Amerikaanse AT&T. Maar veel verder dan geruchten ging het niet.
Beperkt aantal kandidaten
De vraag is hoe interessant KPN is voor een buitenlandse partij. “Nederland is niet zo’n hele kleine markt en bovendien dichtbevolkt waardoor je geen hele lange enden met kabels hoeft te overbruggen”, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen in februari tegenover Z24. “Dus als de prijs goed is….”
Maar welk telecombedrijf komt KPN het hof maken? “Ik denk dat je uit kunt sluiten dat het een partij is die hier in Nederland al zit. Deutsche Telecom (eigenaar van T-Mobile, red.) niet, want die zou samen met KPN veel te groot worden. Geldt ook voor Vodafone”, aldus Versteeg.
Dan blijven er nog twee grote telecombedrijven over: het Franse Orange en het Spaanse Telefónica, het bedrijf dat E-Plus van KPN kocht. Die zouden misschien wel geïnteresseerd kunnen zijn, denkt Versteeg, maar “die zitten wel krap bij kas”. Andere opties zijn het Amerikaanse AT&T of de Franse kabelaar Altice.
Streppel is net als KPN-topman Eelco Blok niet gecharmeerd van het aan de beurs in Amsterdam genoteerde Altice, dat zeer actief op het overnamepad is en daarbij hoge schulden maakt. "Dat is een businessmodel dat mij helemaal niet aanstaat'', aldus de voormalige president-commissaris.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl