Karl Albrecht, de rijkste man van Duitsland en mede-oprichter van discounterimperium Aldi is vorige week op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was volgens de krant Frankfurter Allgemeine ‘de grootste naoorlogse patriarch van Duitsland’, schrijft Bertus Bouwman van Duitslandnieuws.nl.

Samen met zijn broer Theo nam Karl Albrecht in 1946 een kleine levensmiddelenzaak in Essen over. Het was de start van het discounter-imperium Aldi.

Omdat de broers het niet eens konden worden over de verkoop van tabakswaar, werd Aldi in 1961 gesplitst in Aldi Süd zonder sigaretten en Aldi Nord met tabakswaar. Nord werd geleid door Theo en Süd, waar inmiddels ook rookwaar wordt verkocht, door Karl.

Eenvoudige formule

De merknaam Aldi stond vanaf het begin voor ‘goedkoop’ en ‘kein Schnick Schnack (geen opsmuk)’. Hun succesformule klinkt eenvoudig, maar werd door de broers tot in de finesses geperfectioneerd. Een beperkt aanbod, goedkope winkels, een hoge omloopsnelheid van de producten en prijzen die klanten eerder hadden verwacht bij artikelen voor een slechte kwaliteit.

Vandaag de dag is Aldi nog altijd een groeiend concern met zo’n 10.000 filialen in landen als Nederland, Duitsland, Oostenrijk, de VS en Australië. De geschatte omzet ligt rond de 40 miljard euro.

Miljardenvermogen

De gebroeders Albrecht bleven het liefste weg uit de schijnwerpers, maar ze doken regelmatig op in de Forbes-lijst van de allerrijksten. Karl Albrecht bezat zo'n 19 miljard euro, zo berekende het Amerikaanse magazine onlangs.

Op de ranglijst de rijkste mensen ter wereld van persbureau Bloomberg stond Karl op nummer 35.

Dood als een staatsgeheim

Zijn levenseinde werd behandeld als een staatsgeheim. De begrafenis moest er zo uitzien zoals zijn leven er had uitgezien. Zonder poeha, zonder bekijks, zonder groot publiek. In plaats van een grootse ceremonie was er slechts een kleine bijeenkomst met enkel zijn naaste vrienden en familie. En natuurlijk de manager van Aldi Süd.

Maandagmorgen werd de succesvolste naoorlogse ondernemer van Duitsland in alle stilte begraven, slechts op een paar meter van waar zijn broer begraven ligt die vier jaar geleden overleed. Niet gestoord door nieuwsgierigen, tv-camera’s en paparazzi.

Geen feesten

In de eerste winter na de Tweede Oorlog trouwde Karl Albrecht. Toen bij het huwelijksdiner de buren aan de deur riepen ‘wij hebben honger’, was dat voor Albrecht de reden om jarenlang geen feesten meer te geven. Met zijn vrouw was hij 67 jaar samen, tot haar dood vorig jaar. Ze was al lang ziek en werd al die tijd persoonlijk verpleegd door haar man.

Ondanks hun gesteldheid op privacy, dook de familie prominent op in de krant toen twee kidnappers broer Theo ontvoerden. Ze hielden hem 17 dagen vast. Pas na een betaling van 7 miljoen Duitse mark kwam hij vrij. Er was in Duitsland nog nooit zo’n hoog bedrag aan losgeld betaald. Het bezorgde de familie een trauma waarna ze zich nog verder terugtrokken uit de openbaarheid dan daarvoor.

Na de kerk samen eten

Al in het begin van de jaren ’60 verdeelden de broers het concern in Noord en Zuid. Theo kreeg het noorden, Karl het zuiden. Beiden bouwden ijverig aan hum imperium, en uiteindelijk werd Karl succesvoller dan broer Theo. De omzet steeg, hun macht groeide.

Toch hielden de broers hun hele leven de rijen gesloten. Een duo met verschillen, maar bijna wekelijks troffen ze elkaar op zondag na de kerk tijdens het middageten.

Karl Albrecht laat een zoon en dochter achter. Beiden hebben topposities binnen het Aldi-concern.

Bertus Bouwman is chef redactie van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland. Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland.

Lees ook op Duitslandnieuws

Dit is het geheim van de wijn van Aldi en Lidl

Duitsland wil goederentrein van 1,5 kilometer lang

Bling bling-bisdom heeft vermogen van 1 miljard euro

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl