Het overheidstekort van Nederland is in de periode van het vierde kwartaal van 2013 tot en met het derde kwartaal van dit jaar uitgekomen op 2,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De overheid gaf in de betreffende periode 17,7 miljard euro meer uit dan er binnenkwam. Met 2,7 procent was het tekort lager dan in de eerste helft van het jaar, waarin het gat op de begroting uitkwam op 3 procent.

Screen Shot 2014-12-24 at 11.32.59

Om ervoor te zorgen dat het tekort over heel 2014 binnen het Europese maximum van 3 procent blijft, mag het gat in het vierde kwartaal niet groter zijn dan ongeveer 4,1 miljard euro. Het laatste kwartaal levert over het algemeen een laag tekort op, omdat er dan relatief veel belastingen en premies worden geïnd.

Staatsschuld afgenomen

De staatsschuld kwam aan het einde van het derde kwartaal uit op bijna 450 miljard euro. Dat komt overeen met 69 procent van het bbp.

De schuld zakte vorig kwartaal met bijna 1 miljard euro, mede dankzij de verkoop van de claim die de overheid had op Landsbanki. Die vordering op het moederbedrijf van de failliete IJslandse spaarbank IceSave bracht zo'n 600 miljoen euro op.

Overschot lopende rekening gestabiliseerd

De Nederlandsche Bank (DNB) meldde woensdag dat het overschot op de lopende rekening van Nederland in het derde kwartaal is gestabiliseerd op 15 miljard euro. Het verschil tussen de inkomsten uit en de betalingen aan het buitenland kwam daarmee uit op 9 procent van het bbp.

Dat is nog altijd ruim boven de grenswaarde van 6 procent die de Europese Commissie hanteert. Bij een groter overschot bestaat volgens de commissie het gevaar van een economische onevenwichtigheid.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl