- Zonder dat twitteraars het weten, verzamelen overheidsinstaties hun berichten om de populariteit van het regeringsbeleid te peilen.
- Dat blijkt uit een rondvraag van AG Connect, iBestuur en Binnenlands Bestuur in samenwerking met dagblad Trouw.
- Experts zijn kritisch en stellen dat de overheid hiermee de privacywet overtreedt.
- Lees ook: Google geeft adverteerders nieuwe manieren om de prestaties van advertenties te meten, nu volgcookies worden afgeschaft
Verstuur je wel eens een tweet? Dan kan het zijn dat de overheid meekijkt. Al helemaal als je je in die tweet uit over het beleid van de regering.
Zonder dat twitteraars het weten, verzamelen overheidsinstanties hun berichten om de populariteit van het regeringsbeleid te peilen. Onder meer de Belastingdienst, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het ministerie van Sociale Zaken gaan op deze manier te werk, zo blijkt uit een rondvraag van AG Connect, iBestuur en Binnenlands Bestuur in samenwerking met dagblad Trouw.
Volgens Den Haag is het doel om signalen uit de samenleving op te pakken en het sentiment dat heerst over een bepaald thema in kaart te brengen. Dit moet het beleid verbeteren, is het idee. Experts zijn kritisch. Volgens adviseur Floor Terra van Privacy Company mogen er, in lijn met de privacywet (AVG), geen gegevens worden verwerkt zonder de betrokkenen daarover te informeren.