Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland vindt dat de overheid in verband met de coronacrisis de helft van de bedrijfsschulden moet kwijtschelden.

Vonhof krijgt veel meldingen van bedrijven die worden afgewezen als ze financiering aanvragen bij banken, ondanks de verruimde steunregeling waarbij de overheid deels garant staat.

Op Business Insider stelt organisatie-adviseur Ronald van Tol dat de overheid moet nadenken over versoepeling van de aflossingsplicht van bedrijven na de coronacrisis.

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof denkt dat 50 procent van alle schulden van bedrijven moet worden kwijtgescholden om een faillissementsgolf te voorkomen. Dat zegt hij dinsdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

De overheidssteun en aflossingspauzes van de banken zijn volgens Vonhof niet genoeg. “Bedrijven komen de coronacrisis alleen te boven als ze aan het eind van de huidige periode van stilstand ook aanzienlijke schuldverlichting krijgen”, aldus Vonhof. Met de aflossingspauzes schuiven de banken de problemen voor zich uit, volgens de voorman van de belangenclub van MKB-bedrijven.

“De banken willen geen afscheid nemen van hun rendement. Uiteindelijk is dat geen echte oplossing. Dat is uitstel van executie voor heel veel ondernemers”, stelt Vonhof.

Veel banken houden zich ook nog niet aan hun eigen plannen, zegt de voorzitter. “Mijn mailbox loopt over met honderden verhalen van ondernemers die worden afgewezen of naar bijzonder beheer moeten omdat ze een slechte businesscase hebben. Hoe kan het anders op het ogenblik? De banken denken nog in oude kaders.”

Topman Rabobank pleit voor vereenvoudiging BMKB-regeling

Topman Wiebe Draijer pleitte afgelopen zondag in het tv-programma Buitenhof voor een vereenvoudiging van de steunregeling waarbij bedrijven leningen bij banken kunnen aanvragen, terwijl de overheid voor een groot deel garant staat.

De bankdirecteur doelde op de verruimde BMKB-regeling, waarbij de overheid borg staat voor kredieten aan ondernemers zodat die makkelijker geld kunnen lenen. Banken moeten nu per bedrijf kijken of ze voor de betreffende regeling in aanmerking komen. Volgens Draijer zou het helpen als bedrijven voortaan in groepen beoordeeld kunnen worden.

"Dan zouden we bijvoorbeeld kunnen zeggen: die garantie is voor jou van toepassing want jij bent een horecabedrijf of jij bent een sierteeltbedrijf. Dan gaat het sneller", aldus de Rabo-topman.

Draijer stipt ook de hoge provisiekosten aan die ondernemers moeten betalen als ze een beroep willen doen op de BMKB-regeling. Bij veel bedrijven komt dit neer op zo'n 3.500 euro. Net als ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland (ONL) eerder deze week roept Draijer de overheid op om de provisie af te schaffen.

Aflossen coronaschulden wordt straks probleem voor bedrijven

Op Business Insider wees organisatie-adviseur Ronald van Tol maandag op een ander risico van de huidige steunregeling voor ondernemers. Bedrijven die nu gebruikmaken van noodleningen met overheidsgarantie zien hun vermogenspositie drastisch verslechteren.

Als bedrijven na de crisis weer willen investeren moeten zij dat doen met een verzwakte vermogensverhouding: ze hebben dan relatief veel schuld ten opzichte van het eigen vermogen. Mogelijk lopen bedrijven daardoor reguliere financiering mis.

De steunmaatregelen van het kabinet kunnen bedrijven behoeden voor een acuut faillissement, maar trekken met de huidige voorwaarden een grote wissel op de toekomst van diezelfde bedrijven, aldus Van Tol. Hij pleit daarom voor een versoepeling van de aflossingsplicht voor coronaleningen.

LEES OOK: Ruttes leningen met staatsgarantie voor bedrijven kunnen herstel straks in de weg staan - 3 manieren om dat te voorkomen