Met nog twee weken te gaan zijn zo’n 20 duizend Nederlandse bedrijven nog niet klaar voor de overstap op het Europese betalingssysteem SEPA. 

Op 1 augustus stapt Nederland definitief over op SEPA en het bijbehorende IBAN-rekeningnummer. De invoering werd al zes maanden uitgesteld om bedrijven langer de tijd te geven hun systemen aan te passen.

In veel gevallen is dat echter nog niet gebeurd. De Nederlandsche Bank (DNB) noemt de situatie bij ongeveer 2.500 bedrijven zelfs ‘kritisch’, schrijft het AD donderdag. Als bedrijven niet op tijd overstappen, kunnen ze geen geld meer incasseren of ze lopen vertraging op bij uitbetaling.

In 85 procent van de gevallen gaat het volgens DNB om kleinere bedrijven die nog niet klaar zijn voor de overstap.

Europees rekeningnummer

SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Daarmee moet in 33 landen in Europa op dezelfde manier kunnen worden betaald. Door de invoering van SEPA vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers. Ze worden vervangen door het langere Europese rekeningnummer IBAN (International Bank Account Number).

Elke Nederlandse rekeninghouder heeft al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters. De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en 4 letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen.

SEPA levert vooral het bedrijfsleven, en ook banken, economische voordelen op. Voor consumenten biedt het Europees betalingssysteem met name een betere bescherming, onder andere doordat incasso’s tot 56 dagen na de incassodatum zonder opgave van reden gestorneerd kunnen worden. In totaal kunnen de besparingen oplopen tot bijna 22 miljard euro, becijferde accountants- en adviesbureau PwC.

Briefpapier aanpassen

Voor ondernemers betekent de overstap dat ze bijvoorbeeld op briefpapier, facturen en de website het IBAN moeten vermelden. Per 1 augustus werkt het oude rekeningnummer namelijk niet meer.

Daar komt een tweede belangrijke verandering bij. De betalingen gaan in een ander formaat naar de bank, namelijk via de ISO 20022 XML-standaard. Daarvoor moeten de nodige aanpassingen worden gedaan in systemen en boekhoudsoftware.

DNB: geen uitstel

DNB heeft al meerdere keren gewaarschuwd dat bedrijven achterlopen met de invoering van de Europese betaalstandaard. De toezichthouder is dan ook niet van plan om bedrijven tegemoet te komen na 1 augustus. “Dan hadden ze maar eerder actie moeten ondernemen”, aldus een DNB-deskundige.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl