Onder druk van GroenLinks en de PvdA heeft het kabinet-Rutte een aantal wijzigingen voorgesteld voor de woonbegroting van 2021.

Zo wil minister Kajsa Ollongren de verlaging van de overdrachtsbelasting tot 0 procent voor starters vanaf april 2021 beperken tot woningen van maximaal 4 ton.

Ook krijgen verhuurders in de vrije sector te maken met een beperking van de huurverhoging.

De coalitie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft in de Eerste en Tweede Kamer geen meerderheid meer, en heeft daarom de steun van de oppositie nodig.

Maandag debatteert de Tweede Kamer over de woonbegroting van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Die verzekerde zich vorige week van de steun van de PvdA en GroenLinks, door een akkoord met hen te sluiten.

Een opvallende wijziging is dat de voorgestelde verlaging van de overdrachtsbelasting naar nul procent voor starters tot een leeftijd van 35 jaar wordt aangepast.

In een vrijdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer kondigde Ollongren aan dat deze verlaging, die per 1 januari 2021 moet ingaan, vanaf 1 april volgend jaar wordt aangepast: vanaf dat moment geldt de vrijstelling van de overdrachtsbelasting alleen voor woningen met een waarde van maximaal 400.000 euro. Starters die een huis kopen dat duurder is dan vier ton betalen 2 procent overdrachtsbelasting.

Lees ook: Huis kopen? Aanpassing overdrachtsbelasting zorgt ervoor dat starters beter even wachten – beleggers moeten snel hun slag slaan

Beperking huurverhoging in de vrije sector

Een andere aanpassing die is afgedwongen door de PvdA, is dat de huurstijging in 2021 beperkt wordt tot 1 procent boven de inflatie in zowel de sociale sector als de vrije sector. Dat was volgens de linkse partijen hard nodig, omdat veel mensen door de coronacrisis met financiële problemen kampen.

Bij geschillen over huurverhoging in de vrije sector moeten deze worden voorgelegd aan een Huurcommissie.

Ook komt er 450 miljoen euro om de leefbaarheid in wijken te verbeteren en wordt het voor meerpersoonshuishoudens makkelijker een sociale huurwoning te krijgen.

In de plannen van het kabinet moet voor het aanvragen van een energielabel in de toekomst een expert langskomen. Nu kan dat nog digitaal, voor zo'n tien euro, maar in de nieuwe situatie zouden de kosten fors stijgen. Daar wil een meerderheid van de Kamer een stokje voor steken. VVD en CDA dienen met steun van een aantal andere partijen een voorstel in, om de verplichte keuring door een expert tegen te houden.

Volgens de initiatiefnemers zou het nieuwe energielabel "gemiddeld 190 euro" gaan kosten. Veel te veel, vindt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis. "Ik wil niet dat huiseigenaren straks honderden euro’s moeten betalen voor een energielabel dat niet beter is dan wat we nu hebben. Daarom wil ik het huidige, goedkope energielabel in de wet zetten, dan blijft het beschikbaar voor huiseigenaren."


[activecampaign form=24]


LEES OOK: Verhuizen en hypotheek oversluiten: zoveel meer huis kun je krijgen met lagere hypotheekrente