- Overbieden op de huizenmarkt is verleden tijd, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Ortec Finance.
- Bijna een jaar lang, van augustus 2021 tot juni 2022, lag de mediane transactieprijs ongeveer 10 procent boven de vraagprijs.
- Sinds februari dit jaar wordt gemiddeld gezien op geen enkel type woning meer overboden.
- Lees ook: Huizen vanaf dit najaar beter betaalbaar voor starters, aldus DNB
Het kon huizenkopers lange tijd niet gek genoeg. In 2021 werd bijna driekwart van de huizen boven de vraagprijs verkocht, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek afgelopen jaar. In het eerste kwartaal van 2022 wisselde zelfs 4 op de 5 woningen voor meer dan de vraagprijs van eigenaar.
Die tijd lijkt nu echt voorbij. Door de gestegen hypotheekrente, die inmiddels ruim 4 procent bedraagt, kunnen huizenkopers minder lenen. En dat valt terug te zien in de transactieprijzen.
Bovenstaande grafiek van adviesbureau Ortec Finance toont de verhouding tussen de doorsnee verkoopprijs en de doorsnee vraagprijs op de huizenmarkt. Hierbij is gekeken naar verschillende segmenten zoals appartementen (lichtblauwe lijn), hoekwoningen (oranje lijn), tussenwoningen (groene lijn), twee-onder-een-kap (grijze lijn) en vrijstaande woningen (donkerblauwe lijn).
Worden woningen in een bepaald segment in doorsnee boven de vraagprijs verkocht, dan beweegt de procentuele waarde op de verticale as van de grafiek in de plus. Als woningen onder de vraagprijs van de hand gaan, dan duikt de procentuele waarde in de min.
Te zien valt dat er bijna een jaar lang, van augustus 2021 tot juni 2022, flink overboden werd. De mediane transactieprijs lag toen tot 10 procent boven de vraagprijs.
Halverwege vorig jaar is de daling ingezet. Sinds februari 2023 wordt gemiddeld gezien op geen enkel type woning meer overboden. De mediane transactieprijs bij vrijstaande- en twee-onder-een-kapwoningen ligt zelfs onder de vraagprijs. Respectievelijk gaat het om een verschil van 2,32 en 0,77 procent.
De onderhandelingsruimte op de huizenmarkt lijkt dan ook weer terug van weggeweest.