- Minister Rob Jetten wil speciale maatregelen nemen om het overvolle stroomnet te ontlasten.
- Daarbij denkt hij onder meer aan een vergoeding voor bedrijven om op piekmomenten minder stroom te verbruiken.
- Volgens branche-organisatie Techniek Nederland moet structureel ook gekeken worden naar mogelijkheden om zelf opgewekte stroom direct te delen met buren of bedrijven.
- Lees ook: In rijke gemeenten zoals Rozendaal liggen veel meer zonnepanelen op daken: investering beter te dragen voor welvarende huishoudens
Het moet wettelijk mogelijk worden om duurzaam opgewekte energie aan de buren te leveren of aan bedrijven in de omgeving. Daarvoor pleit Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. De huidige problemen op het elektriciteitsnet zouden voor een belangrijk deel kunnen worden opgelost door slimme technische oplossingen.
“De technieksector kan een grote bijdrage leveren aan de oplossing. We kunnen netcongestie bijvoorbeeld verminderen door duurzaam opgewekte energie te delen met huizenbezitters of bedrijven in de directe omgeving. Overheid en netbeheerders zouden dat wettelijk mogelijk moeten maken”, stelt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland in reactie op de aankondigingen van demissionair energieminister Rob Jetten voor het ontlasten van het overvolle stroomnet.
Techniek Nederland juicht het toe dat er meer ingezet wordt op bijvoorbeeld slimme aanstuurbare apparatuur, energiemanagementsystemen en hybride warmtepompen.
Maar de overheid zou ook meer moeten doen om de toepassing van thuisbatterijen en buurtbatterijen te stimuleren en innovatie te ondersteunen, vindt de branche. “Minister Jetten schrijft in de Kamerbrief graag met de technieksector in gesprek te blijven over mogelijke oplossingen. Dat aanbod nemen wij vanzelfsprekend aan”, laat Terpstra verder weten.
Jetten: stroomnet raakt in meeste provincies vol
Energiebedrijven missen concrete uitvoeringsplanning waaruit blijkt wanneer er wél ruimte ontstaat op het stroomnet. Dat zegt branchevereniging Energie-Nederland in reactie op de opmerkingen van minister Jetten over congestie op het stroomnet. "Ik herhaal eerdere oproepen: er is een aanvalsplan nodig", aldus branchevoorzitter Cora van Nieuwenhuizen.
Jetten meldde woensdag dat het elektriciteitsnet op dit moment in alle provincies "grotendeels vol, waarschijnlijk vol of bijna vol" is.
De minister wil daarom dat netbeheerders afspraken maken met bedrijven om tegen een vergoeding op piekmomenten minder elektriciteit te verbruiken dan wel te produceren. Het kabinet wil daarnaast meer experimenteren en geleerde lessen uit die proeven inzetten. Zo zou netbeheerder TenneT mogen beginnen met bouwen, terwijl de vergunning nog niet definitief is.
Van Nieuwenhuizen reageert positief, maar benadrukt ook dat haast geboden is. "Het is goed dat onorthodoxe maatregelen worden aangekondigd, daar hebben we vaker voor gepleit. Zorg ervoor dat het geen loze woorden blijven, maar voer het ook snel uit."
Energie-Nederland is volgens Van Nieuwenhuizen niet verbaasd over hoe vol het elektriciteitsnet raakt. "Die signalen ontvangen we bijna dagelijks, laten we ons richten op haalbare oplossingen." De branchevereniging doet ook een oproep aan de netbeheerders om nauw samen te werken met de energiebedrijven.
Forse investeringen in elektriciteitsnet
Netbeheerders verwachten met de aangekondigde maatregelen het elektriciteitsnet "meer te kunnen ontlasten en beter te benutten". Daardoor kunnen ze meer klanten gaan aansluiten, reageert koepelorganisatie Netbeheer Nederland.
Ook vinden de netbeheerders het positief dat het kabinet 166 miljoen euro beschikbaar stelt voor een Stimuleringsprogramma Energiehubs. "Daarbij stemmen bedrijven lokaal hun elektriciteitsvraag en -aanbod op elkaar af, waardoor er minder ruimte op het stroomnet nodig is."
Dit jaar verwachten de netbeheerders bij elkaar ruim 5 miljard euro te investeren in de grootschalige verbouwing van het energiesysteem. Komende jaren zou dat bedrag moeten oplopen naar 8 miljard euro per jaar. "Om de werkzaamheden aan de netten mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat overheden sneller keuzes maken over wanneer en waar welke energie-infrastructuur moet komen", stelt Netbeheer Nederland. "Daarnaast moet er sneller grond beschikbaar komen voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet en vergunningen en procedures worden versneld."