- Vanaf 2026 dreigt in alle regio’s in Nederland overbelasting op het stroomnet.
- Door middel van energiehubs en samenwerking tussen bedrijven zou dat moeten worden bestreden, stellen analisten van ABN AMRO.
- Ondernemingen zouden ook gezamenlijk moet onderhandelen met netbeheerders.
- Lees ook: Stroomnet vol? Hoe de overheid verspilling van miljarden kan voorkomen door duurzame energie slimmer en efficïenter op te schalen.
Met de groeiende vraag naar elektriciteit in Nederland komt het stroomnet steeds meer onder druk te staan. Dat schrijft ABN AMRO woensdag in een nieuw rapport.
Bedrijven en netbeheerders maken zich al langere tijd zorgen over een mogelijke overbelasting van het net, die al vanaf 2026 kan optreden in alle Nederlandse regio’s. Dit dilemma heeft directe gevolgen voor de energietransitie, die cruciaal is voor het behalen van de klimaatdoelen in 2030.
Volgens het rapport van ABN AMRO is het duidelijk dat het elektriciteitsnet niet snel genoeg groeit om de stijgende vraag bij te houden. De toenemende elektrificatie—van huishoudens tot industrieën—versterkt de reeds bestaande druk. Analisten van ABN AMRO benadrukken dat samenwerking en goede communicatie tussen bedrijven en netbeheerders essentieel is om de bestaande uitdagingen het hoofd te bieden.
Energiehubs voor groepen bedrijven
Een opvallende oplossing die in het rapport wordt voorgesteld, is de ontwikkeling van energiehubs. Deze hubs bestaan uit een groep afnemers die gezamenlijk capaciteit op het elektriciteitsnet contracteert. Door gebruik te maken van een groepstransportovereenkomst (GTO) of een groepscapaciteitsbeperkend contract (GCBC), kunnen bedrijven hun totale capaciteit aanzienlijk verhogen. Dit biedt voordelen, omdat door netcapaciteit te delen, de druk op het net verlicht zou kunnen worden.
Naast samenwerking zijn er ook juridische en regelgevende aanpassingen nodig om de overbelasting van het net het hoofd te kunnen bieden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft wijzigingen doorgevoerd in de netcode en tarievencode, waardoor netbeheerders flexibeler kunnen inspelen op de capaciteitsvraag. De recent goedgekeurde Energiewet biedt bovendien meer mogelijkheden voor afnemers om in groepsverband aan de energiemarkt deel te nemen.
De dreigende overbelasting van het elektriciteitsnet is een serieuze uitdaging die vraagt om onmiddellijke actie, zo benadrukt ABN AMRO. Samenwerking tussen bedrijven en netbeheerders, gesteund door innovatieve contractvormen en aangepaste regelgeving, kan het tempo van de energietransitie in Nederland versnellen.
Sectoranalist Peter van Ees van ABN AMRO stelt dat bedrijven in 2025 "actief in gesprek" moeten gaan met naburige ondernemingen en netbeheerders om hun stroomgebruik beter op elkaar af te stemmen. Een proactieve houding kan helpen om voorbereid te zijn op mogelijke netcongestie in 2026.