De vooruitzichten voor de Ierse economie in de komende jaren zijn gunstig. Dat zei minister van Financiën Michael Noonan woensdag.

Hij acht het haalbaar dat er over vijf jaar sprake is van een volledige werkgelegenheid, een begroting die in balans is en een staatsschuld die overeenkomt met het gemiddelde in de Europese Unie.

Noonan voorspelde dat de Ierse economie dit jaar met 4 procent groeit, gevolg door 3 procent voor de middellange termijn. Het begrotingstekort zal dit jaar dalen tot onder 3 procent van het bruto binnenlands product en daarmee voldoen aan de Europese regels.

De minister stelde ook dat de Ierse overheid haar belang in Allied Irish Banks van de hand wil doen. Naar verwachting wordt een eerste deel in oktober of november in de markt gezet. In eerste instantie zal Dublin een belang van 25 procent willen afstoten.

Noodsteun door instorten huizenmarkt

Ierland werd in 2010 met noodsteun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van de financiële ondergang gered, nadat het land in zware problemen was gekomen door de financiële crisis en het instorten van de huizenmarkt. In totaal ontving het land voor 85 miljard euro aan noodkredieten.

In december liet Noonan weten dat het land zijn uitstaande schulden bij het IMF vervroegd terug wil betalen. Volgens Noonan heeft Ierland inmiddels 9 miljard euro, oftewel 40 procent van het bedrag dat het IMF tijdens de schuldencrisis aan het land leende, terugbetaald. Daarmee bespaart het land volgend jaar 150 miljoen euro aan rentekosten. Naar verluidt zou het land voor de zomer van 2015 nog eens 9 miljard euro willen aflossen.

Ierse rente voor het eerst onder 1 procent

De rente op tienjarige Ierse staatsleningen is woensdag ondertussen voor het eerst gedaald tot onder de 1 procent. Verder daalde de rente op tienjaarsleningen van Portugal en Italië naar nieuwe laagterecords.

De rente gaat omlaag omdat beleggers meer investeren in obligaties van eurolanden. Bij een stijgende vraag naar een staatslening daalt de rente. Beleggers nemen alvast een voorschot op het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) dat volgende maand moet beginnen. Daarbij zullen ook staatsleningen opgekocht worden door de ECB.

Verder zakte de rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van vijf jaar woensdag voor het eerst in de min. Dat betekent dat beleggers geld moeten toeleggen op hun investeringen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl