De Britse premier Boris Johnson kan ook in eigen gelederen op de nodige kritiek rekenen naar aanleiding van zijn plan om naast het metrieke stelsel weer de oude maten van het Britse koloniale rijk in te voeren.

Lord Stuart Rose, lid van de Conservatieve Partij in het Britse Hogerhuis en president-commissaris bij de Britse supermarktketen Asda, spreekt van “complete onzin”, aldus de krant The Guardian.

Het Britse ministerie van Economische Zaken is bezig met een consultatieronde voor het plan om de oude Britse maten in ere te herstellen. Lord Rose heeft echter al aangegeven dat bedrijven niet zitten te wachten op extra kosten en dat er urgentere dingen spelen in de wereld.

“Weet iemand in dit land van jonger dan 40 jaar hoeveel ‘ounces’ er in een ‘pound’ gaan?”, vroeg Rose zich hardop af in gesprek met Times Radio.

Johnson vindt het volgens Britse media een geweldig idee voor de Britse identiteit om de oude maten die golden vóór de Britse toetreding tot de EU in 1973 in ere te herstellen. Hij heeft het “een belangrijke stap om onze eigen nationale regels weer te handhaven” genoemd. De oppositie vindt het volstrekt onzinnige nostalgie.

Metrieke stelsel versus Britse Imperial Standard System

Momenteel is wettelijk het metrische stelsel in de handel verplicht in het Verenigd Koninkrijk, en dus worden hoeveelheden van een product bijvoorbeeld in gram of kilogram of in milliliter of liter uitgedrukt.

Het oude Britse 'Imperial Standard System', waar de Verenigde Staten nog steeds mee meten en wegen, is vooral gebaseerd op de lengtemaat ‘yard’ (91,4 cm), de maat voor massa de ‘pound’ (0,453 kg) en de maat voor inhoud de ‘gallon’ (3,785 liter).

Amerikanen zijn gewend om benzine af te rekenen in gallons, maar voor jonge Britten zou dat weer even wennen zijn.

Er gaan veertien pounds in 'a stone' en de pound is zelf onderverdeeld in zestien 'ounces'.

Het stelsel heeft voor vloeibare dingen ook de 'fluid ounce' (2,84 cl). Daarvan gaan er twintig in een pint en 160 in een gallon.

Johnson wil het metrische stelsel niet afschaffen, maar een wettelijk kader scheppen waarmee ook het hanteren van de traditionele meeteenheden weer legaal wordt.

Johnson heeft nog niets gezegd over de geldeenheid de pound sterling. Die is sinds 1971 onderverdeeld in 100 pence. Maar dat was daarvoor 240 pence. De munt was onderverdeeld in twintig 'shillings' en in elke shilling zaten twaalf 'pence'.

LEES OOK: Koningin Elizabeth 70 jaar op de troon: 8 opmerkelijke dingen die je mogelijk nog niet wist over de Britse vorstin