Twee oud-topmannen van grote Nederlandse bedrijven gaan volgende week donderdag naar de beurs in Amsterdam met een eigen investeringsvehikel.
De voormalig bestuurders Niek Hoek (Delta Lloyd) en Stephan Nanninga (SHV) hebben 50 miljoen euro opgehaald voor hun investeringsbedrijf Dutch Star Companies (DSCO). Doe is een ‘significant minderheidsbelang’ nemen in een ander bedrijf.
DSCO heeft voor ruim 50 miljoen euro toegezegd gekregen van beleggers. De opbrengst van de beursgang moet aangewend worden om binnen twee jaar een belang te nemen in een in Nederland gevestigd bedrijf met activiteiten in Europa.
Lukt dit niet, dan betekent dit het einde van het investeringvehikel en krijgen de aandeelhouders hun geld terug. Als het wel tot een deal komt, wordt DSCO geconsolideerd met de desbetreffende onderneming.
DSCO heeft een aantal voorwaarden gesteld bij een mogelijke transactie. Zo wordt gekeken naar bedrijven met een bedrijfsresultaat (ebitda) van 25 miljoen tot 75 miljoen euro. Het kan gaan om familiebedrijven, een onderdeel van een onderneming of een belang dat wordt afgestoten door private equity.
Shortlist van dertig bedrijven
Verder moet het doelwit een sterke concurrentiepositie hebben en actief zijn in de industrie, landbouw of maritieme sector. Of in de groothandel, logistiek of 'slimme productie'. Tenslotte moet het gaan om een financieel goed presterend bedrijf en niet om een onderneming die geherstructureerd moet worden of drastisch van strategie moet veranderen.
DSCO gaf in een toelichting aan een shortlist te hebben van dertig bedrijven waarmee wordt gepraat, zonder verdere details te verstrekken over sectoren waarin deze actief zijn.
Op langere termijn wordt voor het beursgenoteerde bedrijf gemikt op verdere groei op eigen kracht of via overnames. Volgens DSCO is het voor familiebedrijven aantrekkelijk om mee te doen omdat de familie in controle blijft over de onderneming.
Bonje bij Delta Lloyd
In augustus 2017 werd bekend dat Niek Hoek en Stephan Nanninga naar de beurs wilden met het fonds Dutch Star Companies One. De bedoeling was toen om 50 tot 100 miljoen op te halen bij investeerders.
Hoek ging in 2015 met bonje weg bij Delta Lloyd, waar hij bestuursvoorzitter was. Hij lag in de clinch met toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Die beschuldigde Delta Lloyd van het misbruiken van voorkennis over rentegevoelige informatie.
Stephan Nanninga was van 2014 tot 2016 CEO van SHV Holdings. De miljardenonderneming van de familie Fentener van Vlissingen geldt als het grootste familiebedrijf van Nederland.