De familie Ter Haar, oud-eigenaren van reisorganisatie Oad, legt een claim van 80 miljoen euro neer bij Rabobank. Hiermeer betwist de Twentse ondernemersfamilie de rechtmatigheid van het faillissement van Oad.
Dat bevestigt familiewoordvoerder Jan Driessen maandag tegenover De Telegraaf. Dinsdag gaat er een dagvaarding uit naar de rechtbank in Utrecht. Rabobank wordt aangeklaagd wegens onrechtmatige opzegging van kredieten, het schenden van de zorgplicht en het onnodig bankroet.
Faillissement Oad
Oad ging in september 2013 failliet. Het concern kampte met teruglopende inkomsten en schreef dit toe aan de slechte economische omstandigheden. Toen Rabobank als huisbank uiteindelijk de kredietovereenkomst opzegde, viel de onderneming om. De totale schade van het faillissement wordt geraamd op 72 miljoen euro.
De Stichting Garantiefonds Reisgeld (SGR) was 17 miljoen euro kwijt aan het schadeloosstellen van gedupeerde consumenten, het hoogste bedrag dat de organisatie ooit uitkeerde voor een omgevallen reisorganisatie.
Oad telde ongeveer 1750 werknemers. Daarvan konden er zo’n 600 door het doorstartten van bepaalde bedrijfsonderdelen aan het werk blijven.
Rabobank huisbankier Oad
De Rabobank eiste vlak voor het faillissement dat bestaande of nieuwe aandeelhouders 6,75 miljoen euro zouden inleggen. De enige aandeelhouder, de familie Ter Haar, wilde en kon niet meer inleggen dan 2,5 miljoen en verder bleek niemand bereid vóór de deadline geld te storten, zo bleek in april 2014 uit een reconstructie die Het Financieele Dagblad maakte.
Oad stond sinds de zomer van 2012 onder Bijzonder Beheer bij Rabobank, de hoofdfinancier van het bedrijf.
Inmiddels hebben de curatoren van de failliete reisorganisatie de schuld aan Rabobank geheel afgelost uit de opbrengst van de doorgestarte onderdelen van de groep. De curatoren wisten onder meer het Oad Busbedrijf, de Globe reisbureaus en SRC-Cultuurvakanties onder te brengen bij een nieuwe eigenaar.
De totale schuld van de omgevallen Oad Groep aan Rabobank bedroeg meer dan 11,9 miljoen euro.
Schuldvraag bankroet Oad
Het zal waarschijnlijk nog “geruime tijd” duren tot de curatoren van de failliete reisonderneming Oad iets kunnen zeggen over de schuldvraag rond het faillissement, bleek uit het vierde faillissementsverslag van Oad, dat in november 2014 werd gepubliceerd.
De curatoren zijn druk bezig om circa 22 duizend ordners en mappen in een digitaal archief over te zetten. Vervolgens zullen verschillende onderzoeken worden gestart, onder meer naar de rol van huisbankier Rabobank en naar het optreden van het bestuur en van de toezichthouders.
Ook zal worden gekeken naar het mislukken van een groot softwareproject, dat de onderneming veel geld koste.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl