- De Nederlandse Amazon-topman Werner Vogels verscheen in december 2019 tijdens een evenement in Las Vegas op het podium in een T-shirt van Osdorp Posse.
- De voormalig producer van de gestopte Amsterdamse rapgroep zat toevallig in de zaal. Hij bouwt tegenwoordig computersystemen voor een Amerikaanse IT-bedrijf.
- “Het moment dat-ie opkomt, dat verzin je niet. Dan val je van je stoel”, zegt Robin Bezuijen tegen Business Insider.
- Volgens Vogels droeg hij het shirt, omdat hij fan is. Zo was hij in 2009 bij het afscheidsconcert van Osdorp Posse in de Melkweg.
Osdorp wie? Duizenden toeschouwers kijken vreemd op als de Nederlandse Amazon-topman Werner Vogels in Las Vegas het podium opkomt. Het is 5 december 2019, even na half negen in de ochtend. Het technisch opperhoofd van de Amerikaanse internetreus spreekt tijdens AWS re:Invent, de jaarlijkse conferentie van Amazons cloudtak.
Vogels is een ouwe rocker die wel vaker T-shirts draagt van bands zoals de Foo Fighters, Nine Inch Nails of Soundgarden. Dit keer heeft hij gekozen voor een exemplaar van Osdorp Posse, de Amsterdamse rapgroep met voorman Def P die in 2009 hun laatste optreden gaf.
Daar hebben de aanwezigen in het Venetian-hotelcomplex en kijkers van de livestream nog nooit van gehoord. De zoekterm ‘Osdorp Posse’ wordt dan ook veelvuldig ingetikt op Google.
Toch is er één man die het logo op Vogels’ shirt meteen herkent. Robin Bezuijen, voormalig producer van de hiphopformatie, zit namelijk in de zaal. “Het moment dat-ie opkomt, dat verzin je niet. Dan val je van je stoel”, zegt hij tegen Business Insider.
Osdorp Posse viert grote successen
Bezuijen is zestien jaar als hij in 1989 met zijn broer en drie vrienden de eerste Nederlandstalige rapgroep begint. In twintig jaar tijd brengt Osdorp Posse vijftien albums uit en scoort de formatie een top-10-hit met de single Origineel Amsterdams. Ze staan op grote festivals als Lowlands, Pinkpop en Dynamo Open Air en winnen de Popprijs.
In 2009 houden ze ermee op. Het is genoeg geweest. Alles is bereikt wat een Nederlandstalige band kan bereiken. De vijf leden zijn toe aan iets anders.
Bezuijen kijkt met veel trots terug op die periode in zijn leven. “Ik heb al mijn helden uit de muziekwereld ontmoet, van Chris Cornell tot Ice-T en de Beastie Boys”, zegt de voormalig producer. “Twintig jaar lang heb ik mijn droom geleefd. Wat wil je nog meer. Dan moet je bedenken wat je de rest van je leven wilt doen.”
Van Osdorp Posse naar IT-carrière
Met een hts-opleiding en veel ervaring met computers ligt een carrière in de IT voor de hand. Tegenwoordig bouwt Bezuijen computersystemen voor het Amerikaanse IT-bedrijf Mobiquity dat ook een vestiging heeft in Amsterdam.
Hij werkt al jaren met de clouddiensten van Amazon Web Services, vandaar dat hij in december afreist naar Las Vegas voor de conferentie. Daar komen zijn muziekverleden en zijn huidige baan ineens samen, dankzij Werner Vogels.
“Het was compleet out of context. Ik ben gewoon met mijn werk bezig”, zegt Bezuijen, die totaal verrast is door de kledingkeuze van de Amazon-topman. “De kans was waarschijnlijk kleiner dan de gemiddelde weddenschap in Las Vegas.”
Osdorp-leden reageren in eerste instantie lauw
Zijn collega’s, veelal Amerikanen, kunnen het ook niet geloven. Maar de andere leden van Osdorp Posse reageren in eerste instantie nogal lauw nadat Bezuijen een foto deelt in de WhatsApp-groep. “Zij hadden zoiets van: ja, dus? Het gebeurt wel vaker dat iemand een shirt van ons aan heeft.”
Pas als het nieuws van andere kanten doorsijpelt, komt bij de rest het besef dat dit een speciaal moment is.
“Ik vond het echt bijzonder. Dat ik daar ben. En dat hij dat doet”, zegt Bezuijen. “Hij is een grote meneer bij een van de grootste techbedrijven ter wereld. Voor mij is Werner Vogels een grootheid.”
Werner Vogels is fan van Osdorp Posse
Vogels zelf noemt zijn actie “gewoon leuk om te doen”. Hij was eind januari een paar dagen in Nederland en nam de tijd om met Business Insider te spreken.
“Als je het podium oploopt in een shirt van Nine Inch Nails, dan weet iedereen wat dat is. Maar met Osdorp Posse heeft de hele zaal zoiets van: wat?”, grinnikt de geboren Ermeloër.
Vogels begon de traditie met shirts van bands uit Seattle, de regenachtige kuststad in het Amerikaanse noordwesten waar het Amazon-hoofdkantoor staat. Op een gegeven moment had hij de meeste wel gehad.
Vogels: “Dus ik dacht: waarom niet iets uit mijn thuisstad Amsterdam? Maar wat kies je dan? Golden Earring? Nee, die komen uit Den Haag. Drukwerk? Dat had niemand begrepen.”
Hij komt uit op Osdorp Posse, een groep die hij roemt om hun grensverleggende oeuvre. “Zij waren de eersten die in het Nederlands rapten. Zij waren vernieuwers in een genre dat daarna heel populair is geworden.”
Of hij zelf ook naar hun platen heeft geluisterd? “Ja, natuurlijk. Anders had ik geen shirt van ze aangetrokken”, zegt de 61-jarige Vogels. “Ik ben zelfs naar hun afscheidsconcert in de Melkweg geweest.”
Comeback van Osdorp Posse zit er niet in
Vogels, die dan al vier jaar de hoogste technische baas van Amazon is, is in 2009 een van de bijna 1.500 Osdorp-fans in het uitverkochte Amsterdamse poppodium. Tijdens hun laatste optreden geeft de band nog een keer alles. “De energie stroomt door de Melkweg”, schrijft 3VOOR12 na afloop.
Volgens muziektijdschrift Oor schreeuwt iedereen de teksten mee. “De stagedivers vliegen af en aan (we zien zelfs een dame die topless het publiek in duikt), de moshpit stuitert, crowdsurfers worden tot aan de bar achterin getild, er hangt iemand aan het balkon en het bier vliegt in het rond.”
Een prachtig afscheid, vindt Bezuijen, die optreden nooit vervelend vond. “Waar we kwamen, was het altijd feest. Ik heb het altijd als voorrecht gezien.”
Beats maken doet hij niet meer. Daarvoor is hij te druk met zijn baan als IT’er. Bezuijen is nu gewoon liefhebber. En hij wordt nog weleens uitgenodigd voor feestjes van collega’s die muziek zijn blijven produceren.
De rapgroep krijgt regelmatig verzoeken om nog één keer op te treden, maar een comeback van Osdorp Posse zit er volgens Bezuijen niet in. “We hebben een mooie afscheidstour gedaan. That’s it.” En wat nou als Amazon belt of ze willen spelen op een bedrijfsfeest? “Haha, nee. Wij zijn heel principieel. Als we stoppen, dan stoppen we ook.”
Lees meer:
- Waarom Bol.com nooit een Amazon werd – en Daniel Ropers geen Jeff Bezos
- 11 hoogte- en dieptepunten uit het leven van Amazon-baas Jeff Bezos in het afgelopen decennium
- Waarom Alibaba Europa links laat liggen en al helemaal niet naar Nederland komt: in Azië is veel meer te halen
- Jeff Bezos geeft toe dat Amazon ‘de vreemdste vergadercultuur heeft die je ooit hebt meegemaakt’