De Britse minister van Financiën George Osborne wil de Britse vennootschapsbelasting verlagen om te voorkomen dat de Brexit leidt tot een exodus van internationale bedrijven. Nederland kan een interessant alternatief zijn.

De Britse minister van Financiën George Osborne wil preventieve actie ondernemen, om te zorgen dat internationale bedrijven het Verenigd Koninkrijk niet de rug toekeren bij het vertrek uit de Europese Unie.

Zondag gaf Osborne aan de Britse vennootschapsbelasting te willen verlagen tot minder dan 15 procent, zo meldde The Financial Times.

Eerder had Osborne al een verlaging van de vennootschapsbelasting beloofd, van het huidige niveau van 20 procent tot 17 procent in 2020.

In Nederland ligt de vennootschapsbelasting voor winsten boven de twee ton op 25 procent en voor winsten tot en met twee ton op 20 procent.

Vrijdag kondigde het kabinet aan de belastingdruk vooral voor MKB'ers te willen verlagen. Zo zou het tarief van 20 procent moeten gaan gelden voor winsten tot 250 duizend euro in 2018; in 2020 zou dat verder opgerekt moeten worden tot 350 duizend euro.

Belastingklimaat: Nederland en de Brexit

De Brexit brengt voor Nederland kansen om ook op andere gebieden dan de hoogte van tarieven met het Verenigd Koninkrijk te concurreren op fiscaal gebied, zo signaleren fiscalisten maandag tegenover Het Financieele Dagblad.

Belangrijkste punt is dat het Verenigd Koninkrijk bij een vertrek uit de Europese Unie afzonderlijke verdragen moet gaan sluiten met EU-lidstaten om dubbele belasting voor internationaal opererende ondernemingen te voorkomen. De kans op negatieve uitkomsten voor internationaal opererende ondernemingen met het VK als hoofdzetel is redelijk groot, zo signaleert onder meer advocatenkantoor Clifford Chance.

Nederland en Luxemburg zijn op fiscaal gebied voor de hand liggende alternatieven voor het Verenigd Koninkrijk, als multinationals overwegen uit het VK te vertrekken, "Nederland kan door de Brexit attractiever worden als vestigingsland", zegt fiscalist Stef van Weeghel van PwC hierover maandag in het Financieele Dagblad.

De enige plus die er voor de Britten mogelijk is, ligt bij het afschermen van Amerikaanse bedrijven zoals Starbucks en Apple. Die zijn vanwege belastingtrucs kwetsbaar voor onderzoeken van de Europese Commissie, en hoeven zich daar minder om te bekommeren als het VK geen onderdeel meer is van de EU, stelt fiscaal advocaat Jochem Kim van Allen & Overy tegenover het FD.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl