Dat maakte Ordina donderdag bekend. Het recurring ebitda-resultaat steeg op jaarbasis met 0,8 miljoen euro naar 2,7 miljoen euro. De terugkerende omzet daalde met 4,5 procent tot 95,3 miljoen euro. ,,De kostenmaatregelen die we medio 2011 hebben ingezet hebben duidelijk een structureel effect”, zei bestuursvoorzitter Stépan Breedveld.
Netto kwam Ordina in het derde kwartaal wel op een verlies uit. ,,Maar dat is voor ons eigenlijk altijd zo in het derde kwartaal”, zei Breedveld. ,,Het is ons slechtste kwartaal vanwege het grote aantal vakantiedagen.” Het vierde kwartaal is juist traditioneel een sterk kwartaal.
Kabinetsplannen
De publieke sector liet voor het eerst in lange tijd weer een omzetgroei zien, van 1,8 procent tot 39,1 miljoen euro. ,,Het is een goed teken dat dat nog voor het aantreden van het nieuwe kabinet is gebeurd”, zei Breedveld. ,,Dat bewijst het succes van onze investeringen in mensen met expertise in deze markt.”
De plannen van het nieuwe kabinet zijn volgens Breedveld gunstig voor Ordina. ,,Het is goed dat ze inzien dat investeringen in ICT helpen bij het besparen van kosten.” Wel duurt het volgens hem een maand of 3 tot 6 voordat deze kabinetsplannen zich gaan vertalen in concrete opdrachten.
Inkrimping
Het segment Industrie liet in het derde kwartaal de sterkste omzetdaling zien, met bijna 10 procent tot 26 miljoen euro. ,,We hebben hier nog steeds last van inkrimping bij grotere klanten zoals NS.'' Het lukt Ordina nog niet om deze daling te compenseren door groei bij kleinere lokale spelers.
In België en Luxemburg daalde de omzet met 4,5 procent in het derde kwartaal. Ordina kondigt in België donderdag en vrijdag een reorganisatie aan, waarbij de kostenstructuur wordt teruggebracht en de aansturing strakker moet worden. Hierbij valt een ,,beperkt'' aantal gedwongen ontslagen, aldus de topman.
Het bedrijf houdt bij het voorspellen van de ontwikkeling van de omzet en het resultaat een slag om de arm. ,,De economische vooruitzichten en de ontwikkelingen in de markten waarin Ordina opereert blijven onzeker, zowel in Nederland als in België. Daardoor blijft de omzetontwikkeling en daarmee het resultaat moeilijk voorspelbaar.'' Dat blijft volgens de topman zo zolang Nederlandse bedrijven last hebben van de economische crisis.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl