Er wordt de afgelopen tijd veel gespeculeerd rond Ordina. Zo ging het aandeel afgelopen woensdag 7,5 procent omhoog, nadat er een positief artikel verscheen in een nieuwsbrief van de site Beursgenoten. Eerder schoot het aandeel de lucht in na geruchten dat topman Ronald Kasteel zou opstappen.

Ordina probeert al jaren uit te groeien tot kampioen van de Benelux. Die ambitieuze doelstelling komt maar niet uit de verf, waardoor Ordina tot overnameprooi is verworden. Maar buitenstaanders staan niet te trappelen.

Nederlandse markt

,,De Nederlandse markt is uitermate cyclisch en is verzadigd”, aldus een analist die anoniem wenst te blijven. De Nederlandse markt voor it-diensten is volgens hem daardoor een moeilijke markt en zal daarom niet bovenaan het lijstje staan van buitenlandse spelers.

Synergievoordelen zijn bovendien lastig te realiseren. ,,Het profiel van Ordina is uurtje factuurtje, hier valt weinig op te winnen, want er zijn geen hoge vaste kosten. Ook is Ordina geen leidende speler in outsourcing, waar wel meer synergie te halen valt”, zegt een andere analist die anoniem wenst te blijven.

Hoge risico's

Voor alle partijen, of het nou Amerikaanse, Indiase of Europese partijen zijn die nog niet in Nederland actief zijn, geldt dat de risico's om Ordina over te nemen momenteel te hoog zijn. ,,Op de korte termijn is de vraag wat zo'n kleine lokale speler als Ordina toevoegt.''

,,Kleinere Europese spelers, zoals het Franse Steria, zouden wel belang kunnen hebben bij een positie op de Nederlandse markt, maar voor deze partijen is Ordina met een marktkapitalisatie van 150 à 200 miljoen euro geen overname die ze zo maar even kunnen doen'', zegt de anonieme analist.

Europese automatiseerders

Ook Europese automatiseerders die op de Nederlandse markt al een sterke positie hebben, zoals Capgemini, Logica en Atos Origin, zijn volgens analisten geen voor de hand liggende kandidaten om Ordina over te nemen. ,,Deze partijen hebben al een redelijke schaal in Nederland'', zegt analist Peter Olofsen van Kepler.

Voor financiële partijen zijn bijvoorbeeld softwarebedrijven interessantere overnamekandidaten dan automatiseerders, aldus Olofsen. Volgens Mark Zwartsenburg van ING komt Ordina ook vanwege zijn schulden niet in aanmerking voor overname door private equity. ,,Zij willen over het algemeen de overname deels financieren door de schuld van het bedrijf te laten oplopen.''

Overname

Als Ordina de schulden weet terug te dringen en in rustiger vaarwater terechtkomt, sluit Zwartsenburg een overname niet uit. ,,Het is door de gekelderde beurskoers niet zo'n grote overname meer.'' Eén van de anonieme analisten denkt dat over een half jaar de tijd wel rijp zou kunnen zijn voor overname van Ordina, als de markt weer wat herstelt is.

Voor Ordina zou een overname gunstig zijn, aangezien het daarmee de eigen financiële positie kan versterken. ,,Bovendien zou Ordina in handen van een grotere partij de commerciële slagkracht kunnen vergroten en de offshore-activiteiten verder kunnen ontwikkelen'', aldus een anonieme analist.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl