Armin Laschet (59) heeft de strijd om het leiderschap binnen de CDU gewonnen en is daarmee de mogelijke opvolger van Angela Merkel.
De minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen versloeg economisch expert Friedrich Merz en buitenlandexpert Norbert Röttgen.
Laschet geldt als geestverwant van Merkel en wil de middenkoers van de partij voortzetten.
Of hij ook Merkel opvolgt als bondskanselier van Duitsland moet blijken na de parlementsverkiezingen in september.
De premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, is in de strijd om het leiderschap van de Duitse christendemocraten gekozen als opvolger van Annegret Kramp-Karrenbauer die eerder het stokje overnam van Angela Merkel als partijleider.
De 59-jarige Laschet versloeg in de finaleronde de economisch expert Friedrich Merz met 521 tegen 466 stemmen. Een ronde eerder was de derde kandidaat, CDU’s buitenlandexpert Norbert Röttgen (55), al afgevallen.
Laschet geldt als een geestverwant van de vertrekkende bondskanselier Angela Merkel en wil haar middenkoers van de partij voortzetten. In het magazine Stern zei hij in een interview onder meer dat een breuk met haar beleid “precies het verkeerde signaal zou betekenen”.
Geen van de kandidaten haalde in de eerste ronde van het onlinepartijcongres van de CDU een meerderheid onder de afgevaardigden.
Zij brachten hun stem uit vanachter hun beeldscherm, waarop eerder de drie kandidaten hun plannen voor Duitsland ontvouwden in een speech van ieder een kwartier vanuit een studio in Berlijn.
Laschet presenteerde zich in zijn toespraak tot het congres als duidelijke kandidaat van het midden en verzette zich tegen het uitvergroten van geschilpunten. "We moeten ons duidelijk uitspreken, maar niet polariseren", zei hij.
Hij kiest nadrukkelijk voor een middenpositie, in tegenstelling tot zijn tegenstrever Merz. "We kunnen alleen winnen als we in het midden staan."
De 65-jarige Merz geldt als een vertegenwoordiger van de rechtervleugel van de partij, ofschoon hij samenwerking met de rechtse Alternative für Deutschland afwijst. Hij pleitte voor een intensivering van de digitale strategie en meer innovatie in Duitsland.
Merz kreeg in de eerste ronde nog de meeste (385) stemmen, zijn rivaal Laschet volgde met 380 stemmen. Röttgen wist slechts 224 afgevaardigden te overtuigen.
Armin Laschet is niet automatisch kanselierskandidaat
Dat de winnaar van deze partijleiderschapsstrijd na de parlementsverkiezingen in september ook opvolger van Merkel aan het hoofd van de Duitse regering wordt, is echter de vraag. De leider van de Beierse zusterpartij, CSU's voorman Markus Söder, geldt als favoriet voor die positie.
Laschet leek dat in zijn overwinningstoespraak niet uit te sluiten. "Ik wil er alles aan doen om de boel dit jaar bij elkaar te houden, zodat de volgende bondskanselier bij de federale verkiezingen van CDU/CSU-huize komt", zei hij.
De nieuwe partijleider van de CDU heeft in elk geval steun van Merkel. Zij zei vorig jaar dat Laschet over "het gereedschap" beschikt om voor het bondskanselierschap te gaan.
De premier van Noordrijn-Westfalen is voor blijvende samenwerking in Europa en bood Merkel in 2015 ruggensteun toen ze tijdens de Europese vluchtelingencrisis haar land openstelde voor migranten uit onder meer Syrië, onder het motto 'Wir schaffen das' ('Het lukt ons wel').
Pro-Europees: zwemmen in België, boodschappen in Nederland
Laschet is op 18 februari 1961 geboren in Aken en groeide als oudste zoon op in een rooms-katholiek gezin. Zijn vader Heinrich verdiende aanvankelijk de kost in de mijnbouw, maar schoolde zichzelf om tot onderwijzer en uiteindelijk hoofd van een basisschool in Aken.
Volgens een levensbeschrijving van de Konrad Adenauer Stichting is de levensloop van zijn vader voor hem een belangrijke inspiratie geweest om scholing en studie in de politiek voorop te stellen.
Zijn pro-Europese houding is volgens dezelfde beschrijving ontsproten uit zijn jeugd, waarin hij veel ging zwemmen in een zwembad net over de grens in België en boodschappen deed in Nederland, waardoor open grenzen voor hem een vanzelfsprekendheid zouden zijn geworden.
Laschet was daarnaast kerkelijk actief en zong in een kerkkoor. Al in 1979 sloot hij zich op 18-jarige leeftijd aan bij de CDU. Hij studeerde rechten aan de universiteiten van München en Bonn.
Nadien werkte hij onder meer als journalist en speechschrijver. Laschet is gehuwd en vader van drie kinderen.
'Het christelijke mensbeeld staat boven alles'
Zijn politieke loopbaan begon hij in 1989 als raadslid in Aken, gevolgd door zijn verkiezing in de Bondsdag in 1994. In 1999 werd hij verkozen tot lid van het Europees parlement, waarin hij tot 2005 zitting had.
Nadien had hij namens de CDU als lid en fractievoorzitter zitting in het parlement van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, het industriële hart van Duitsland. In 2017 werd hij benoemd tot minister-president van die deelstaat.
"De kernwaarde van de CDU is niet het behoudende, het christelijke mensbeeld staat boven alles", is een van zijn stokpaardjes. Het is zijn stellige bedoeling om de partijkoers van de CDU onder Merkel voort te zetten. Of de bruggenbouwer dat gaat lukken, is nog de vraag.
Hij zal in zijn streven Merkel als bondskanselier op te volgen – haar steun heeft hij – het waarschijnlijk dus moeten opnemen tegen Söder. Ook de Duitse gezondheidsminister Jens Spahn, populair vanwege zijn voortvarende aanpak van de coronacrisis, wordt genoemd, maar ook hij heeft Laschet zijn steun gegeven.
Laschet zelf drijft zijn kandidaatstelling vooralsnog niet op de spits. Hij is tevreden wanneer de opvolger van bondskanselier Merkel van CDU/CSU-huize komt.
Lees meer over Duitsland:
- 39 jaar, op Instagram en fel tegen plastic: dit is de jonge CEO van de Duitse softwarereus SAP
- In Duitsland dreigt een vastgoedzeepbel, met dank aan het gratis geld van de ECB
- 3 redenen om niet bang te zijn voor een recessie in Duitsland
- Je bedrijf verkopen als mkb’er? In Duitsland worden tot 20% hogere prijzen betaald