Als hoogste bestuurders bij een beursgenoteerd bedrijf afzien van bonussen, kunnen de subtoppers meer verdienen dan de baas. Voorbeeld: de topman van Nationale-Nederlanden verdient meer dan zijn superieur bij moederbedrijf ING.

Topman Lard Fries van Nationale-Nederlanden heeft vorig jaar bijna 1,5 miljoen euro verdiend. Dat is meer dan het vastgestelde salaris van circa 1,3 miljoen euro voor de topman van moederbedrijf ING

Dat blijkt uit het dinsdag door Nationale-Nederlanden (NN) uitgegeven prospectus waarin alle details staan over de aankomende beursgang van ING’s verzekeringstak.

Nationale-Nederlanden vs ING

Friese, die na de beursnotering de leiding krijgt over Nationale-Nederlanden, ontving een basissalaris van ruim 786.000 euro, 625.000 euro aan bonussen en ruim 75.000 euro aan andere beloningen zoals het gebruik van een bedrijfsauto.

Volgens een woordvoerster van Nationale-Nederlanden zal Friese’s beloning over 2014 in lijn zijn met die van vorig jaar. Voor de bonussen of variabele beloningen moeten daarvoor natuurlijk wel de nodige doelen worden gehaald. De zegsvrouw benadrukte dat de hoogte van de beloning van Friese gebruikelijk is in de sector.

De raad van bestuur bij ING ontvangt vanwege de nog uitstaande staatssteun al een aantal jaar geen bonussen meer. Topmanagers net onder het bestuur, waar Friese vooralsnog ook toegerekend kan worden, hebben wel recht op een bonus.

Nationale-Nederlanden naar de beurs

Nationale-Nederlanden gaat op 2 juli naar de beurs. ING maakt dan 70 miljoen van alle bestaande aandelen NN verhandelbaar, zo maakte het financiële concern maandag bekend.

De bandbreedte van de prijs voor een aandeel Nationale Nederlanden stelt ING nu vast op tussen de 18,50 en 22 euro. Dat impliceert een opbrengst van de beursgang van in totaal 1,3 miljard euro tot 1,5 miljard euro.

De totale waarde van Nationale Nederlanden komt hiermee tussen de 6,5 en 7 miljard euro te liggen.

Splitsing bank en verzekeraar ING

NN bestaat feitelijk uit de Europese verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten van ING en Nationale-Nederlanden. De afsplitsing van deze onderdelen werd door de Europese Commissie afgedwongen nadat ING in 2009 met overheidssteun overeind moest worden gehouden.

ING bevestigde maandag dat NN nog voor de beursgang een flinke investering krijgt van drie Aziatische partijen, die in totaal 1,275 miljard euro in de onderneming steken. In ruil daarvoor krijgen zij, zodra NN de stap naar de beurs zet, een belang ter waarde van 150 miljoen euro en achtergestelde obligaties van ING ter waarde van 1,125 miljard euro die in 3 delen kunnen worden omgezet in aandelen NN.

ING bouwt geleidelijk af

De eerste tranche ter waarde van 450 miljoen euro, zal direct bij de beursgang al in aandelen worden omgezet, met een korting van 1,5 procent op de uiteindelijke prijs.

Na de verkoop van de 70 miljoen aandelen en het omzetten van het eerste deel van de achtergestelde obligaties van de investeerders, slinkt het belang van ING in Nationale-Nederlanden tot 73,6 procent. Voor eind 2015 moet dat aandeel zijn gedaald tot onder de 50 procent, waarna ING het resterende belang dan voor eind 2016 moet afstoten.

Verkoop belang ING Zuid-Amerika

ING staat open voor een verkoop van het resterende belang van 10 procent in de Braziliaanse verzekeraar SulAmérica via een grote transactie, liet ING-topman Ralph Hamers verder weten aan financieel persbureau Bloomberg in een interview in het kantoor van ING in São Paulo.

In januari verkocht ING al een belang van ruim 11 procent in SulAmérica aan het Zwitserse Swiss Re. Op basis van de huidige marktwaarde is het resterende belang van 10 procent omgerekend ongeveer 186 miljoen euro waard.

De verkoop past in de strategie van ING om afscheid te nemen van internationale activiteiten op het gebied van verzekeringen en vermogensbeheer tegen het einde van 2016. Hamers liet weten dat er geen haast is met een verkoop van de resterende deelneming. ING wil in Brazilië zijn commerciële bankactiviteiten juist verder uitbreiden, aldus de topman.

lees ook

Woekerpolis: tegenvaller Nationale-Nederlanden door uitspraak Europees Hof

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl