Pessimisten onder de beursstrategen luiden de noodklok over een mogelijke crash van de aandelenmarkt, nu de Amerikaanse economie tekenen van afkoeling vertoont.

De aandelenmarkt lijkt zich echter niets aan te trekken van deze voorspellingen, aangezien de brede S&P 500-index in de VS weer dicht in de buurt zit van de recordhoogtes van eerder dit jaar. Toch is er volgens de grootste ‘beren’ onder de beursstrategen op Wall Street nog steeds reden tot zorg.

Daarbij gaat het vooral om indicatoren die erop duiden dat de Amerikaanse economie alsnog in een recessie belandt. Eventuele renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank zijn dan misschien niet genoeg om een neergang van de beurs te voorkomen.

Van een mogelijke recessie tot een daling van de aandelenmarkt met 70 procent: bekijk het overzicht van de meest recente voorspellingen van de doemdenkers op Wall Street.

Mark Mobius: krimp betaal- en spaartegoeden in de VS

Topbelegger Mark Mobius vertelde tv-zender CNBC deze week dat de daling van de M2-geldhoeveelheid in de VS sinds het hoogtepunt van 2022 de grootste afname van de geldhoeveelheid in bijna een eeuw vertegenwoordigt. De M2-geldhoeveelheid bestaat uit de bankbiljetten en muntgeld in omloop, plus geld dat op betaal- en spaarrekeningen staat.

“De grootste zorg is dat, wanneer de ontwikkeling van de M2-geldhoeveelheid uit de pas loopt met de economische groei, er minder kapitaal beschikbaar zou kunnen zijn voor de directe uitgaven die de huidige economische expansie en de beursrally ondersteunen”, aldus Mobius.

Mobius raadt beleggers aan om 20 procent in contanten te houden om klaar te zijn voor een potentiële daling van de aandelenkoersen. “Richt je op bedrijven met weinig of geen schulden, een gematigde winstgroei en een hoog rendement op het eigen vermogen en wees voorbereid om opnieuw in de markt te stappen”, aldus Mobius.

Steve Hanke: recessie waarschijnlijk in 2025

Econoom Steve Hanke waarschuwde deze week dat naast de krimp van de betaal- en spaargegoeden er ook andere tekenen zijn die erop wijzen dat er begin 2025 een recessie aankomt in de VS.

“De VS belandt eind dit jaar of begin volgend jaar in een recessie. Hierdoor zullen ook de inflatiecijfers blijven dalen”, voorspelde Hanke in een interview met vermogensadviesbureau Wealthion.

Indicatoren die wijzen op een recessie zijn onder meer de gestage stijging van de Amerikaanse werkloosheid naar 4,3 procent, het hoogste niveau sinds de pandemie. Daarnaast vertragen de detailhandelsverkopen, toont de huizenmarkt tekenen van afkoeling en zit de Amerikaanse industrie in een dip.

“Als je kijkt naar de economische data, dan komt dat min of meer overeen met het macro-economische beeld. Het ziet ernaar uit alsof er een vertraging op komst is”, aldus Hanke.

Jon Wolfenbarger: beurscrash van 70 procent

Volgens oprichter Jon Wolfenbarger van beurssite BullAndBearProfits.com zouden beleggers een daling van de aandelenmarkt met 70 procent voor de kiezen kunnen krijgen, als een pijnlijke recessie de economie treft, aangezien de waardering van aandelen vrij hoog is.

In een recent rapport benadrukt Wolfenbarger dat de stijging van de Amerikaanse werkloosheid opvallend is. Volgens de beursstrateeg zijn er ook andere signalen die erop wijzen dat de banenmarkt afkoelt. Daarbij is de groei van het aantal nieuwe banen op jaarbasis vrijwel stilgevallen.

Een ander punt van zorg is de voortdurende daling van het gemiddelde aantal gewerkte uren per week, dat rond de 34,2 ligt. Een verdere daling van deze indicator zou een signaal zijn dat vergelijkbaar is met wat er in 2008 en 2020 gebeurde, twee jaren waarin de Amerikaanse economie werd getroffen door een pijnlijke recessie.

Tot slot suggereert een gestage daling van de werkgelegenheid in de verwerkende industrie, op basis van peilingen onder inkoopmanagers, dat de werkloosheid in deze sector verder kan stijgen, volgens Wolfenbarger.

Gelet op de hoge waarderingen op de aandelenmarkt suggereren deze factoren volgens Wolfenbarger dat de S&P 500 uiteindelijk wel 70 procent zou kunnen dalen vanaf de huidige niveaus.

Tegengeluid: optimisten op Wall Street houden vertrouwen in consument en hulp van de Fed

Hoewel de Amerikaanse banenmarkt tekenen van vertraging vertoont, maakt niet iedereen op Wall Street zich zorgen over een mogelijke recessie of beurscrash.

Analisten van zakenbank Goldman Sachs noemden de recessievrees in een recent rapport “overdreven” en benadrukten dat de Amerikaanse consument geld blijft uitgeven en dat bedrijfswinsten toenemen.

“Berichten over over de Amerikaanse consument zijn sterk overdreven”, aldus analist Jan Hatzius van Goldman Sachs. “Onze kwantitatieve maatstaf voor het consumentenvertrouwen, gebaseerd op opmerkingen van bestuurders bij de toelichting op winstcijfers, toont een positieve ontwikkeling. De omzetgroei van op de consument gerichte bedrijven vertraagt weliswaar, maar blijft gezond. De reële inkomensgroei lijkt positief voor alle inkomensgroepen.”

Daarnaast kan de Amerikaanse centrale bank verlichting bieden met verlagingen van de beleidsrente, als de Amerikaanse economie verzwakt.

Volgens Goldman Sachs hebben beleggers ook nog duizenden miljarden dollars beschikbaar om in de aandelenmarkt te pompen. Alleen dat al zou de S&P 500-index naar een niveau van 6.000 punten kunnen duwen eind dit jaar. De zakenbank ziet dan ook kansen voor een eindejaarsrally op de beurs, zodra de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november bekend is.

LEES OOK: Superbelegger Warren Buffett wordt 94: zo verdiende hij zijn eerste miljoen