Het Openbaar Ministerie heeft met de Rabobank niet onderhandeld over de ,,uitzonderlijke hoge” schikking van 70 miljoen voor de fraude met Libor-rentes. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei dat woensdag in het Kamerdebat over de Libor-fraude. ,,De Rabobank is hiermee ongekend hard geraakt.”

Hij zei dat de schikking hem door het OM is voorgelegd, waarna van zijn kant een ,,marginale toetsing” volgde. Opstelten heeft zich vervolgens achter het voorstel geschaard om de Libor-fraude te schikken met de Rabobank. ,,Het OM is gelukkig de enige in Nederland die bepaalt of iets vervolgd of niet. Bij grote transacties moet men dat doen met mijn instemming.”

Bij de fraude was sprake van ‘organisatiecriminaliteit’, zei de minister. Het ‘bijzondere internationale karakter’ van de Libor-fraude maakte de zaak bij uitstek geschikt voor een schikking. Ook de Amerikanen en Britten schikten immers de zaak met de frauderende banken. Ook speelde mee dat vervolging een jarenlange juridische zaak had kunnen worden, terwijl de overheid nu met een ‘klaroenstoot’ kon optreden.

De Rabobank-medewerkers die niet gefraudeerd hadden, maar wel nalatig waren geweest in hun interne toezicht, zijn door de bank bestraft, maar worden door het OM niet vervolgd. Het OM bekijkt nog wel of vervolging van de vertrokken medewerkers, die wel duidelijk hebben gefraudeerd, mogelijk is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl