De werkloosheid is in juni duidelijk lager uitgekomen. Meer mensen vinden een baan.
Voor de tweede maand op rij is het aantal werklozen gedaald. In juni kwam het werkloosheidspercentage uit op 8,4 procent, terwijl dit in mei op 8,6 procent lag. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
“Er zijn meer mensen aan het werk. De werkloosheid is in juni afgenomen met 16 duizend personen”, aldus het statistiekbureau. In februari lag de werkloosheid op het hoogste niveau dit jaar, te weten 8,8 procent.
Het aantal werklozen kwam in juni uit op 657 duizend personen. Hierdoor is voor het tweede kwartaal van dit jaar sprake van een gemiddelde daling van de werkloosheid van negenduizend personen per maand.
"Doordat de afname van de werkloze beroepsbevolking gelijk was aan de toename van de werkzame beroepsbevolking, bleef de totale beroepsbevolking (werkloos plus werkzaam) gelijk. In het eerste kwartaal trokken mensen zich nog terug van de arbeidsmarkt waardoor de beroepsbevolking toen afnam. In die periode groeide het aantal vacatures en uitzenduren al wel", aldus het CBS.
Werkloosheid daalt in 2015
De verwachting van zowel het Centraal Planbureau (CPB) als De Nederlandsche Bank is dat de werkloosheid dit jaar piekt en pas volgend jaar afneemt. Het CPB denkt dat het aantal werklozen in 2015 daalt tot 635 duizend.
Volgens de rekenmeesters reageert de werkgelegenheid vertraagd op het herstel van de economie. Bedrijven zijn voorzichtig met het aannemen van mensen.
Werkloosheid Nederland onder Europees gemiddelde
Het CBS hanteert een afwijkende definitie van de werkloosheid, vergeleken met internationale instanties. De Internationale arbeidsorganisatie telt iedereen die wil werken mee als deel van de beroepsbevolking. De grens ligt bij één uur per week. Het CBS daarentegen legt de grens bij twaalf uur per week. Wie minder werkt, hoort officieel niet bij de beroepsbevolking.
In juni kwam de Nederlands werkloosheid volgens de internationale definitie uit op 6,8 procent van de beroepsbevolking. In mei was dat nog 7,0 procent. Voor de eurozone als geheel lag het gemiddelde in mei op 11,6 procent. Nederland zit dus lager dan het gemiddelde in de eurozon, maar met circa 5 procent was de werkloosheid in Oostenrijk en Duitsland nog lager.
Minder ww-uitkeringen, stijging bij overheid
Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt verder dat het aantal WW-uitkeringen ook is afgenomen. In juni 2014 kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 431 duizend en dat is vijfduizend minder dan in mei.
Vrijwel alle sectoren lieten in juni vergeleken met mei een daling zien van het aantal WW-uitkeringen, met uitzondering van het openbaar bestuur. "Net als in mei liet alleen het aantal WW-uitkeringen aan 55-plussers deze maand een stijging zien. Onder jongeren tot 25 jaar nam het aantal uitkeringen in juni relatief het sterkst af", aldus het CBS.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl