Yancey Strickler en Perry Chen, de medeoprichters van crowdfundingsite Kickstarter, kunnen miljoenen verdienen aan een beursgang of de verkoop van de website. In plaats daarvan hebben ze hun bedrijf omgevormd tot een “maatschappij van algemeen nut”.
Zo’n public benefit corporation is een relatief nieuwe rechtsvorm in de Verenigde Staten. Bedrijven met die status hebben nog steeds een winstoogmerk, maar moeten in hun statuten opnemen dat ze als doel hebben om de maatschappij te verbeteren.
Een public benefit corporation verplicht zich tot een hoge mate van transparantie in de verslaglegging, en de directie moet bij bedrijfsbeslissingen het maatschappelijk belang voorop houden. Zo beloofde Kickstarter geen gebruik te maken van juridische foefjes om belasting te ontwijken.
Beursgang niet in belang bedrijf
De stap van Strickler en Chen toont aan dat voor hun winst vooral een middel is, en niet het doel, schrijft de New York Times. “Er is een enorm verschil tussen een gedragscode en de wettelijke basis van je bedrijf”, verklaart Chen, president-commissaris. “Verkopen of naar de beurs gaan is uitgesloten. Dat zou het bedrijf dwingen keuzes te maken die naar onze mening niet in het belang van het bedrijf zijn”, zei Strickler, uitvoerend directeur.
Kickstarter ging in 2009 van start. Via de site kunnen mensen geld ophalen voor projecten, waarbij Kickstarter een commissie krijgt voor ieder succesvol idee. Volgens Chen en Strickler maakt hun bedrijf zo’n 5 à 10 miljoen dollar winst per jaar.
Miljarden binnenharken
Hun houding staat in schril contrast met andere techbedrijven zoals taxibedrijf Uber of accomodatieverhuurder Airbnb, die miljarden aan investeringen binnenharken. Kickstarter heeft minder dan 15 miljoen dollar aan aandelen uitstaan. Maar er zitten bekende investeerders tussen, zoals Jack Dorsey, medeoprichter van Twitter en Square, en Chris Sacca, oud-directielid van Google die ook flink in Twitter investeerde.
Die laatste staat achter de lijn van de mede-oprichters. "Het is een snelgroeiend, zeer winstgevend bedrijf. Dus ik heb er vertrouwen in dat ik als aandeelhouder op den duur zal worden beloond", zei Sacca. Hij gaat er vanuit dat Kickstarter op een gegeven moment dividend zal uitkeren.
Wie in eerste instantie niet zal hebben staan juichen over de nieuwe rechtsvorm, is de personeelsafdeling. Talent in de techsector zoekt vooral naar start-ups die snelle winsten beloven. Maar volgens Kickstarter trekt het bedrijf door zijn sociaal-wenselijkheid juist gelijkgestemde, idealistische werknemers aan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl