CEO en oprichter Marcin Kleczynski van het Amerikaanse antivirussoftwarebedrijf Malwarebytes verdiende toen hij in 2012 afstudeerde aan de universiteit al miljoenen dollars per jaar. Maar zijn docenten aan de Universiteit van Illinois wisten van niks, vertelt hij tegen de BBC.
Kleczynski timmerde dan ook al voordat hij ging studeren hard aan de weg. Als tiener speelde hij veel games, en toen hij op zijn 14de per ongeluk een virus op zijn computer kreeg, leerde hij op internetfora en uit een ‘For Dummies’-boek alles wat hij moest weten over computervirussen.
Dat resulteerde uiteindelijk drie jaar later in de formele oprichting van zijn bedrijf Malwarebytes. Dat ging zó goed dat hij voorzichtig tegen zijn moeder zei dat hij helemaal niet zou gaan studeren. “Maar 15 seconden later was ik mijn spullen aan het pakken om naar de universiteit te gaan”, zegt hij in het interview met de BBC.
Kleczynski besefte vervolgens dat hij echt iets groots in handen had toen hij op z’n 18de een virus op zijn computer had waar hij zelf even niks tegen leek te kunnen doen en de IT-helpdesk van de universiteit erbij haalde:
“Ze stuurden een jongen die niet ouder was dan ik. Hij ging achter mijn computer zitten en zei ‘man, je zit echt in de problemen. En toen logde hij recht voor mijn neus in op mijn website en ging Malwarebytes downloaden. Ik zei niks terwijl ik stond te kijken hoe hij met mijn eigen software mijn computer repareerde en me weer online kreeg. Hij ging weg zonder te weten wie ik was, maar tot op de dag van vandaag vind ik dat een geweldig moment.”
Op de universiteit besteedde hij zo veel tijd aan zijn startup dat hij steeds minder goede cijfers haalde, maar zijn docenten hadden geen idee waarom dat was. Intussen stroomden de miljoenen al binnen.
Nu is Kleczynski nog steeds maar 29, heeft Mawarebytes miljoenen klanten wereldwijd, en boekt het een omzet van 126 miljoen dollar per jaar: "Ik raad iedereen die nu studeert aan om in plaats van uit te gaan en dronken te worden in elk geval een avondje per week te besteden aan iets waar je zelf aan wilt werken", geeft hij als advies mee.