Miljardair en oprichter van uitzendconcern Randstad Frits Goldschmeding is overleden. Hij is 90 jaar geworden, heeft Randstad naar buiten gebracht. Goldschmeding behoorde al jaren tot de rijkste Nederlanders. In de Quote 500 stond hij vorig jaar op de derde plek met een vermogen van 5,8 miljard euro.

Goldschmeding was een van de succesvolste naoorlogse ondernemers van Nederland. Hij richtte in 1960 met een studiegenoot een uitzendbureau op, genaamd Uitzendbureau Amstelveen. Het bedrijf groeide later onder de naam Randstad uit tot de grootste hr-dienstverlener ter wereld, met circa 40.000 medewerkers in 39 landen en een jaaromzet van meer dan 25 miljard euro.

De in Amsterdam geboren Goldschmeding was als student economie al gefascineerd door het concept van tijdelijk werk. Eind jaren vijftig schreef hij er zijn scriptie over en kwam tot de conclusie dat in Nederland grote mogelijkheden lagen. Toch sloeg zijn uitzendbureau niet meteen aan. De netto-inkomsten in het eerste jaar bedroegen slechts 9 gulden en 8 cent.

Maar Goldschmeding liet zich niet ontmoedigen en zette zijn zaak door. “Hard werken, doen waar je goed in bent en je uiterste best doen om de beste te zijn”, was zijn filosofie volgens Randstad. Het bureau nam halverwege de jaren zestig een vlucht en het bedrijf baande zich al snel een weg door Europa. Randstad deed ook overnames. Zo werd in 1984 uitzendbureau Tempo-Team gekocht. Randstad vroeg in 1990 een beursnotering in Amsterdam aan.

Frits Goldschmeding: ondernemer, miljardair en filantroop

Goldschmeding bleef tot mei 1998 topman van het bedrijf. Toen hij zijn pensioen aankondigde, zei hij: "Ik kan het misschien nog een paar jaar uitstellen, maar wat los ik daarmee op?" De grote man van het succesvolle concern deed laconiek over zijn terugtreden. "Wij zenden per jaar een miljoen mensen uit. U denkt toch niet dat ik het allemaal in mijn eentje doe?" Vervolgens was hij van 1999 tot 2011 lid van de raad van commissarissen.

Zijn enorme vermogen dankte Goldschmeding aan het feit dat hij altijd een groot belang heeft gehouden in Randstad. De laatste jaren was Goldschmeding tevens actief als filantroop met de Goldschmeding Foundation. Hij ergerde zich aan de dominante rol die de economie speelt in ons dagelijkse leven en besloot een deel van zijn vermogen in te zetten om verandering teweeg te brengen.

De stichting ondersteunt bijvoorbeeld een project voor het creëren van reparatiebanen in de meubelsector en een project om meer mensen met cognitieve beperkingen blijvend aan werk te helpen.

LEES OOK: Dit is de rijkste, vrouwelijke selfmade miljardair ter wereld: een Europese scheepsmagnaat met een vermogen van ruim €30 miljard