De cryptomunt XRP van het bedrijf Ripple heeft donderdag een recordhoogte bereikt van 3,84 dollar, volgens Coinmarktetcap.com. Wat marktaandeel betreft is wat de doorgaan de ‘ripple’ wordt genoemd de tweede cryptomunt ter wereld.

De virtuele munt won sinds begin december meer dan 1.300 procent. Die koersexplosie heeft multimiljonairs gemaakt van het selecte gezelschap gelukkigen dat grote hoeveelheden van de cryptomunt bezit.

Mede-oprichter Chris Larsen van Ripple Labs (nu gewoon als Ripple bekendstaand) bezat in 2012 5,19 miljard XRP, oftewel 13 procent van het totaal aantal munten in omloop, vertelde het bedrijf dinsdag aan Business Insider. Met de koers van donderdag is dat belang bijna 20 miljard dollar waard, ervan uitgaande dat hij een manier weet te vinden om al zijn munten te verkopen.

Sommige cryptofanaten op Twitter zeggen dat Larsen de rijkste mens ter wereld is, zelfs voor Bill Gates. Maar geen van die berekeningen kan worden bevestigd door Business Insider. Maar de tweets zijn wel honderden keren geretweet.

Screen Shot 2018 01 04 at 9.17.15 AM

Foto: Twitter

Screen Shot 2018 01 04 at 9.20.02 AM

Foto: Twitter

Larsen, die niet kon worden bereikt voor commentaar, bezit ook een aandeel van 17 procent in het bedrijf Ripple. Volgens CrunchBase heeft het bedrijf in negen verschillende investeringsronden 93,6 miljoen dollar opgehaald.

Het bedrijf werd in 2012 in het leven geroepen door wat toentertijd Ripple Labs heette om aan de hand van blockchaintechnologie internationale betalingen, transacties en bankafwikkelingen te versnellen.

Terwijl de gangbare munten als bitcoin, ethereum en litecoin, een transparant systeem nastreven dat vrij van overheidsbemoeienis is, werkt Ripple juist met banken samen. Je kunt ermee in secondes overschrijvingen doen – ook naar het buitenland.

Ripples worden niet gemined zoals bij bitcoin, maar alle munten zijn in handen van het bedrijf achter de cryptomunt, dat ze beetje voor beetje in circulatie brengt. Ruim 60 procent van alle ripples is nog in bezit van het gelijknamige Amerikaanse bedrijf.

Die scheve verhouding is waardoor de ripple ook wel wordt gezien als de anti-bitcoin. In plaats van een gedecentraliseerde en onafhankelijke munt is bij de ripple alle macht in de handen van een partij.

"Het kan helpen om Ripple als een bedrijf te zien", zei vice-president Asheesh Birla woensdag tegen Business Insider. "We maken softwareproducten en verkopen die aan banken en betalingsbedrijven zoals MoneyGram. De munt XRP is een losstaand gedecentraliseerd product."

XRP (de 'ripple') heeft een marktwaarde van ongeveer 125 miljard dollar, waarmee het na bitcoin de tweede digitale valuta ter wereld is. Het gedecentraliseerde grootboek van XRP is gemaakt en wordt onderhouden door het bedrijf Ripple.

Het bedrijf heeft zelf ook 54 miljard munten in bezit om "voorspelbaarheid van de levering van XRP" te kunnen waarborgen, liet Ripple vorige maand weten.

(ADV) Makkelijk ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden