- “We zijn nog niet klaar totdat de grootste cryptomunt een stablecoin is”, zegt topman Emin Gün Sirer van Ava Labs, tegen Insider.
- Stablecoins hebben het voordeel dat ze gekoppeld zijn aan traditionele activa, zoals de dollar, waardoor ze minder beweeglijk zijn.
- Maar stablecoins worden ook scherper in de gaten gehouden door financiële toezichthouders, omdat het belangrijk is dat ze daadwerkelijk worden gedekt door bijvoorbeeld bezit in dollars.
CEO Emin Gün Sirer van cryptoplatform Ava Labs gelooft dat de cryptomarkt pas een succesverhaal is, als een stablecoin de bitcoin passeert als leidende cryptomunt.
Sirer is de bedenker van de Avalanche-blockchain en de bijbehorende token ‘avax’, die in september vorig jaar uitkwam. Bij het opzetten van het cryptoplatform kreeg hij hulp van de Cornell University in New York, waar hij docent computerwetenschappen is.
De cryptowereld kan pas als volwassen worden beschouwd wanneer een stablecoin – waarvan de waarde is gekoppeld aan een echte activa zoals de dollar of goud – het grootste marktaandeel heeft van alle digitale munten, vertelde hij onlangs tegen Insider.
“We zijn nog niet klaar totdat de grootste cryptomunt een stablecoin is”, zei Sirer. “Dat is mijn maatstaaf voor echt succes.”
Op dit moment vertegenwoordigen stablecoins een marktwaarde van zo’n 131 miljard dollar, zo blijkt uit gegevens van de site Coinmarketcap. Dat bedrag komt vooralsnog niet in de buurt van de dominante bitcoin, die een marktwaarde heeft van meer dan 1.000 miljard dollar.
Stablecoins kunnen mogelijk de bitcoin verslaan
Wat stablecoins onderscheidt van andere crypto’s is dat ze minder prijsschommelingen kennen, omdat ze worden gedekt door activa zoals de Amerikaanse dollar of goud. Dat maakt ze praktischer voor gebruik in decentralised finance (DeFi).
DeFi is een overkoepelende term die verwijst naar gedecentraliseerde financiële toepassingen op basis van blockchaintechnologie. Hierbij worden financiële transacties afgehandeld zonder tussenkomst van traditionele tussenpersonen zoals banken en notarissen.
Volgens Sirer zouden stablecoins de liquiditeit van het DeFi-ecosysteem kunnen verhogen doordat ze de vaste waarde van de aan zo'n cryptomunt gekoppelde activa met zich meedragen.
“Dat zou geweldig zijn, omdat iedereen in de cryptowereld schreeuwt om meer geld”, schetst de topman van Ava Labs. Hij verwacht dan ook dat de bekende stablecoin tether en zijn nazaten zullen groeien.
Sirer stelt dat de waarde van stablecoins in principe stabiel is, omdat ze gekoppeld zijn aan andere activa. “Je weet precies met hoeveel je een hamburger kunt kopen in de winkel op de hoek”, zegt hij.
Toezichthouders verscherpen toezicht op stablecoins
De verankering van stablecoins aan traditionele activa zorgt tegelijkertijd voor problemen. Toezichthouders zetten vraagtekens bij de financiële reserves van stablecoins, dus de daadwerkelijke dekking met bijvoorbeeld dollars, en maken zich zorgen om het gebrek aan transparantie hierover.
Tether is onlangs door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission veroordeeld tot een boete van 41 miljoen dollar wegens "onware of misleidende verklaringen". Meer dan twee jaar lang zei het bedrijf dat het voldoende Amerikaanse dollarreserves had om elke tether-token te ondersteunen, terwijl dat niet het geval was.
Een paar maanden geleden daalde de prijs van een andere stablecoin, titan, in enkele uren van rond de 60 dollar naar een fractie van een dollarcent.
Meer cryptonieuws? Lees ook deze stukken eens:
- Parodiemunt Shiba Inu schiet 50% omhoog naar nieuw record – sinds 1 januari werd hypemunt ruim 500.000 keer zoveel waard
- De bitcoin stijgt vanwege groeiende angst voor inflatie onder beleggers, niet vanwege crypto ETF’s, zegt JPMorgan
- De ultieme gids voor de 10 meest kansrijke altcoins: waarom beleggers denken dat deze technologische toepassingen cruciaal zijn
- Het gros van de cryptomunten is ‘rommel’ en zal mislukken – maar wedden tegen de bitcoin is nu niet slim, volgens beursveteraan
- Cardano-oprichter Charles Hoskinson zegt dat het Amerikaanse ministerie van Financiën er ‘alles aan doet’ om crypto de kop in te drukken