De Noord-Zuidlijn in Amsterdam gaat op zijn vroegst op 22 juli 2018 rijden. De oplevering van de prestigieuze nieuwe metrolijn onder de hoofdstad is met negen maanden uitgesteld.
Dat maakte verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens vrijdag bekend.
De nieuwe vertraging zal niet leiden tot hogere kosten, belooft de wethouder. “De extra kosten van deze vertraging kunnen worden opgevangen binnen het huidige projectbudget van 3,1 miljard. Als we één les hebben geleerd van de Noord-Zuidlijn is het wel dat je genoeg buffer moet inbouwen om dit soort tegenslagen binnen budget te kunnen opvangen.”
De bouw van de metro is trouwens nog steeds veel duurder dan aanvankelijk gedacht. Toen de gemeenteraad in 2002 groen licht gaf voor het megaproject, schatte Amsterdam de kosten op circa 1,46 miljard euro.
Vertraging door faillissementen
Het project wordt al sinds de start in 2000 geplaagd door vertragingen. De metrolijn zou volgens de laatste planning in oktober 2017 moeten gaan rijden, maar ook die datum blijkt niet haalbaar. Het faillissement van aannemer Imtech en bouwbedrijf Oskomera spelen een rol in het nieuwe uitstel van de ingebruikname.
Ook problemen met de ICT dragen bij aan het niet halen van de streefdatum. Bovendien heeft het testbedrijf meer tijd nodig om alle systemen grondig te controleren.
Olympische opgave
Litjens verwacht dat het megaproject, dat zich nu in de afbouwfase bevindt, eind juni 2018 helemaal is afgerond. De startdatum van 22 juli is gekozen, omdat op die dag ook de zomerdienstregeling ingaat. "Daarmee kunnen we de risico's op onvoorziene opstartproblemen voor de reizigers zo beperkt mogelijk houden."
De verkeerswethouder van de hoofdstad laat weten de vertraging te betreuren. "We hadden liever een andere datum gecommuniceerd. We begrijpen dat dit een enorme teleurstelling is voor de Amsterdammers, die na alle overlast inmiddels wel recht hebben op hun Noord-Zuidlijn."
Hij benadrukt dat, ondanks dat de huidige planning volgens alle betrokken partijen 'haalbaar' is, het tot op de laatste dag spannend blijft. "Het is en blijft een olympische opgave."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl