Bodemonderzoeker Fugro heeft een moeilijk eerste kwartaal achter de rug. De omzet nam met 11 procent toe tot 594 miljoen euro, maar dat was uitsluitend te danken aan de sterke dollar. Zonder dat stuwende effect zou sprake zijn geweest van een daling met ruim 2 procent, meldde het bedrijf woensdag.
Fugro haalt een belangrijk deel van zijn omzet uit de olie- en gasmarkt. De investeringen in die sector zijn door de daling van de olieprijs met 15 tot 20 procent gedaald, zei bestuursvoorzitter Paul van Riel in een toelichting. Of daarmee de bodem is bereikt, valt volgens de topman nog niet te zeggen. Voor het einde van dit jaar voorziet hij evenwel nog geen verbetering van de marktomstandigheden.
Daarom neemt het bedrijf aanvullende maatregelen om de kosten te drukken. De divisie Geotechnical neemt nog dit jaar twee schepen extra uit de vaart, waardoor de vloot krimpt naar zeven vaartuigen in plaats van de eerder gemelde negen. Dat kost enkele tientallen banen. De vlootcapaciteit bij de divisie Survey wordt met nog eens 10 tot 15 procent verlaagd. Hoeveel kosten daarmee aanvullend moeten worden bespaard, kon Van Riel nog niet zeggen.
Vlootcapaciteit
Als de nieuwe maatregelen zijn doorgevoerd, is de vloot bij Geotechnical gehalveerd ten opzichte van een jaar geleden, zei Van Riel. De vlootcapaciteit bij Survey zal met circa een vijfde zijn teruggebracht.
De werkvoorraad voor de rest van het jaar vertegenwoordigt een waarde van 1,4 miljard euro. Dat komt na correctie voor gunstige wisselkoerseffecten neer op een daling met 23 procent. Fugro wist wel de winstmarge op te voeren ten opzichte van het relatief zwakke eerste kwartaal van 2014. Dat is volgens Van Riel mede te danken aan de al doorgevoerde kostenbesparingen. De verhouding tussen de nettoschuld en het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 2,2, ruim onder het maximum van 3,25 dat met banken is afgesproken.
Over de juridische strijd die Fugro voert met grootaandeelhouder Boskalis wilde Van Riel weinig kwijt. De baggeraar heeft een belang van ruim 25 procent en dringt aan op samenwerking, maar Fugro verzet zich daartegen. Onlangs nam Boskalis via de rechter een beschermingsconstructie van Fugro op de korrel. Het bedrijf kreeg geen gelijk maar ging in hoger beroep. Van Riel zei dat hij de behandeling daarvan met vertrouwen tegemoet ziet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl