• De Nederlandse economie kent in november opnieuw een krimp van de bedrijvigheid.
  • Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die spreekt van de sterkste krimp van de industrie van dit jaar.
  • De zwakkere vraag uit het buitenland blijkt een grote veroorzaker van de krimp.
  • Lees ook: Nederlandse industrie heeft het zwaar door zwakkere vraag in oktober

De bedrijvigheid in de Nederlandse economie is in november sterker gekrompen, vooral door een zwakkere vraag vanuit het buitenland en dan met name Duitsland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De krimp van de industriële activiteit was zelfs de sterkste die dit jaar is gemeten.

De inkoopmanagersindex van Nevi, die de bedrijvigheid weerspiegelt, daalde van 47 in oktober naar 46,6 in november. Bij een stand van 50 of meer is er sprake van groei, daaronder gaat het om krimp van de industriële activiteit.

Nevi zegt dat de totale en buitenlandse verkoop scherp daalde en dat de orderportefeuilles snel terugliepen, vooral bij producenten van investeringsgoederen. Omdat bedrijven hun voorraden wilden verkleinen werd er ook veel minder ingekocht.

bron; NEVI
bron; NEVI

"De industrie blijft het moeilijk hebben, mede door de hoge rente van de laatste jaren. Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, kampt met de grootste problemen. De grote auto-industrie in het land heeft last van lagere verkopen en moordende concurrentie uit China op het vlak van elektrische auto's. Mede daardoor verkeert ook de staalmarkt in crisis. Door de lagere autoproductie en het knappen van de vastgoedzeepbel in China is de vraag naar staal ingestort, wat de prijzen drukt", aldus een toelichting van sectoreconoom industrie Albert Jan Swart van ABN AMRO.

Vermindering voorraden industrie grootst in 13 jaar

De vermindering van voorraad was zelfs het grootst in dertien jaar tijd - samen met die in augustus 2023. De daling ging hand in hand met een verdere forse lagere inkoop door Nederlandse producenten. Bedrijven die wel materialen inkochten, kampten desondanks alsnog met gemiddeld langere levertijden. Dat zou hebben gelegen aan belemmeringen bij leveranciers.

De kosten in de sector namen daarentegen toe. Nevi spreekt van een aanzienlijke inkoopprijsinflatie, die het hoogst was in drie maanden tijd. Hogere loon-, grondstof- en energiekosten zouden hieraan debet zijn geweest. Producenten berekenden die kostenstijging afgelopen maand door aan hun afnemers.

Al vijf maanden lang gaat het bergafwaarts met de Nederlandse industrie. Zowel de werkgelegenheid als de productieachterstanden verslechterden in november. het niveau van de krimp steeg daarbij tot het hoogste niveau in respectievelijk elf en dertien maanden.

Wel zijn producenten optimistisch gestemd over de toekomst - zij het op bescheiden schaal. De bedrijven voorspellen een snellere groei en smeden plannen voor het vergroten van hun productiecapaciteit.

LEES OOK: Inkoopmanagers industrie zien opnieuw krimp in september – kosten dalen wel door lagere inflatie