- De opmars van onder meer de bitcoin op financiële markten, brengt het risico mee van zogenoemde ‘vermogensinflatie’.
- Als beleggers en consumenten zich door koersstijgingen op de beurs rijker voelen, kan dat de bestedingen en daarmee de inflatie aanjagen.
- Dit risico kan een reden zijn voor de Amerikaanse centrale bank om de rente niet te snel te verlagen, volgens een analist van zakenbank JPMorgan.
- Lees ook: Als de bitcoin de komende dagen boven de $65.000 blijft hangen, ligt de weg naar $80.000 vrij, volgens technisch analist
Het is hosanna op financiële markten. Aandelenbeurzen staan op recordniveaus dankzij de hype rond AI-aandelen en intussen is de cryptomarkt ook ontketend met nieuwe koersrecords voor de bitcoin. De euforie op de beurs brengt echter ook inflatierisico’s mee.
Als beleggers en consumenten zich rijker voelen doordat het goed gaat op de beurs, kan dat de bestedingen in de economie aanjagen, met hogere prijzen als gevolg. Die inflatoire druk is juist iets waar centrale banken niet op zitten te wachten, nu de inflatie de afgelopen maanden juist weer is afgekoeld.
In de VS en Europa maken centrale banken zich op om rentes te verlagen om de economie een extra steuntje te geven. Maar dan moet de inflatie wel blijven dalen, zodat de koopkracht van dollars en euro’s stabiel blijft.
De rally van de bitcoin deze week is een teken aan de wand wat dit betreft, volgens een beleggingsstrateeg van de de Amerikaanse zakenbank JPMorgan.
Analist Marko Kolanovic schrijft in een rapport dat de stijging van de koers van de bitcoin boven de 60.000 dollar, in combinatie aandelenbeurzen die op recordhoogte staan, suggereert dat de waardestijging van beleggingen met een hoger risico een factor wordt waar de Amerikaanse centrale bank rekening mee moet houden.
Als een zogenoemde asset bubble (vermogenszeepbel) dreigt, kunnen renteverlagingen olie op het vuur gooien. Een lagere rente betekent immers ook dat speculeren met geleend geld goedkoper wordt en dat kan beurszeepbellen verder opblazen. Met uiteindelijk het risico van een beurscrash.
Risico van opgeblazen koersen op de beurs kan renteverlaging dwars zitten
Kolonovic ziet dit alles als een reden voor de Federal Reserve om de beleidsrente langer op een hoger niveau te houden, "omdat voortijdige renteverlagingen de prijzen van financiële activa verder kunnen opblazen of een nieuwe opleving van de inflatie kunnen veroorzaken."
De consensus onder economen is momenteel dat de Federal Reserve de beleidsrente dit jaar minstens drie keer zal verlagen, met de eerste renteverlaging in juni, volgens de CME FedWatch Tool.
De beursrally die vanaf oktober 2023 is ingezet, werd mede gedreven door de verwachting van een afkoeling van de inflatie en lagere rentetarieven. Uitstel van geplande renteverlagingen door de Federal Reserve kan een verdere stijging van beurskoersen dwars zitten.
Kolanovic behoort tot de topanalisten op Wall Street die momenteel vooral risico's zien voor aandelen. In zijn optiek zijn beurskoersen zo hard gestegen, dat er geen ruimte meer is voor tegenvallers op macro-economisch gebied of bij de ontwikkeling van de bedrijfswinsten. Opvallend in dit verband is dat beleggers zich nauwelijks indekken voor scenario's waarbij de beursontwikkeling tegenvalt.
"De volatiliteit op de beurs is opmerkelijk laag, terwijl aandelen relatief duur zijn, er sprake is van sterke concentratie van beleggingen in grote techaandelen, er zwaar wordt geleund op de beloften van AI en er een kans van vrijwel nul wordt toegekend aan tegenvallers voor de groei. Dat geeft ons geen goed gevoel", aldus Kolanovic. Zijn koersdoel voor de S&P 500-index staat voor dit jaar dan ook op 4.200 punten, wat een daling van bijna 20 procent impliceert vanaf de huidige niveaus.