• Aandelen van Europese defensiebedrijven profiteren van het vooruitzicht van fors hogere uitgaven voor de productie van wapens in Europa.
  • Dit is een direct gevolg van een radicale ommezwaai van het Amerikaanse veiligheidsbeleid voor Europa.
  • De afgelopen dagen hebben ministers van de regering van Donald Trump duidelijk gemaakt dat Europa de Russische dreiging in Oekraïne grotendeels zelf zal moeten pareren en daarvoor met betalen.
  • Lees ook: Crisistop in Parijs over Oekraïne: geen harde toezeggingen van landen over Europese vredesmacht

De geopolitieke ommezwaai van Donald Trump inzake de oorlog in Oekraïne en Amerikaanse militaire steun voor Europa is ook op de beurs te merken. Aandelen van Europese defensiebedrijven stegen maandag en ook dinsdagochtend.

De verwachting dat Europa de defensie-uitgaven gaat opschroeven zorgt voor flinke koerswinsten bij wapenleveranciers.

De Franse president Emmanuel Macron heeft na het informele spoedoverleg met Europese regeringsleiders op maandag wel gebeld met de Amerikaanse president Donald Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Macron zegt te streven naar een “duurzame vrede in Oekraïne”. Ook herhaalde hij dat Europa zijn defensie moet versterken.

In Stockholm klom de Zweedse fabrikant van straaljagers Saab dinsdagochtend 0,5 procent en in Frankfurt steeg de Duitse wapenfabrikant Rheinmetall een fractie. Het Italiaanse Leonardo, het Franse Thales en het Britse BAE Systems wonnen tot 1,5 procent.

Over de afgelopen vijf beursdagen is BAE Systems met 11 procent gestegen, is Thales 12 procent geklommen, terwijl het aandeel Rheinmetall bijna 30 procent hoger noteert.

Trump wil handen aftrekken van veiligheid Europa

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorige week dat hij de Russische president Vladimir Poetin zou willen ontmoeten om een vredesdeal voor Oekraïne te bespreken. Dinsdag ontmoetten Russische en Amerikaanse onderhandelaars elkaar in Saudi-Arabië voor verkennende gesprekken.

Trump heeft beloofd om als president een einde te maken aan het conflict. De afgelopen dagen groeide de bezorgdheid in Europa dat de VS de financiële steun aan Oekraïne zou kunnen intrekken. Minister van Defensie Pete Hegseth zei vorige week dat de VS niet langer “primair gericht” is op de veiligheid van Europa. Hij voegde eraan toe dat Europa in de toekomst “het overgrote deel van de toekomstige militaire en niet-militaire steun aan Oekraïne moet leveren”.

Volgens onderzoek dat consultant McKinsey vorige week publiceerde, hebben NAVO-leden sinds 2014 gemiddeld 1,6 procent van het nationaal inkomen uitgegeven aan defensie. Trump wil dat Europese NAVO-landen hun defensiebudgetten fors opschroeven tot wel 5 procent van het nationaal inkomen.

Volgens NAVO-baas Mark Rutte is “Europa klaar en bereid om een stap verder te gaan”, zo gaf hij maandagavond aan na een informeel spoedoverleg in Parijs, waar naast regeringsleiders onder wie Dick Schoof, ook de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de voorzitter van de EU-leiders António Costa aanwezig waren.

Europa is “bereid het voortouw te nemen bij het bieden van veiligheidsgaranties voor Oekraïne. Klaar en bereid om veel meer te investeren in onze veiligheid”, zegt Rutte. “Over de details moet nog worden besloten, maar de inzet is duidelijk.”

LEES OOK: Zelensky: geen vredesdeal zonder Oekraïne – team Trump ontkent alles al weggegeven te hebben aan Poetin