VVD en PvdA hebben een oplossing voor de gesneuvelde zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in het zicht.

De VVD-top komt donderdagmiddag opnieuw bijeen op het Torentje van premier Mark Rutte om de laatste stand van zaken te bespreken. Rutte heeft de EU-top inmiddels afgezegd.

De drie dissidente PvdA-senatoren hebben duidelijk gemaakt dat als het kabinet aan hun wensen voldoet, Schippers de verwachting mag hebben dat de PvdA-Senaatsfractie dan instemt.

Maar ze weigeren een keiharde garantie vooraf te geven. Ze vinden dat staatsrechtelijk niet juist, zei een van de dissidenten, oud-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst, donderdag tegen persbureau ANP.

“Inhoudelijk zijn we heel dicht bij elkaar gekomen, maar het laatste zetje dat geëist wordt, dat wij van tevoren ja zeggen tegen een tekst die we nog niet hebben gezien, dat kan en mag staatsrechtelijk helemaal niet”, aldus Ter Horst.

Herstellen machtsbalans

Volgens haar hebben zij en Duivesteijn en Linthorst duidelijk gemaakt wat hun voorwaarden zijn. "We hebben gezegd: als aan die en die voorwaarden voldaan is, dan mag je de verwachting hebben dat de PvdA-Senaatsfractie instemt. Maar dat is kennelijk onvoldoende voor de VVD. Iedereen doet zijn best om er uit te komen, maar er zijn grenzen aan wat acceptabel is.''

De voorwaarden waar Ter Horst op doelt, gaan over het "herstellen van de machtsbalans tussen verzekeraars, zorgverleners en de verzekerden''. En over de vrije artsenkeuze.

Voor haar is het niet duidelijk hoe de zaken er nu voor staan. "Ik hoop dat het goed komt. Niemand heeft er baat bij dat het kabinet valt. Ik zou het zeer betreuren als het hierop zou mislopen.''

Eerder op de middag liet Schippers zich positief uit over de ontwikkelingen. Volgens haar is er "zeker voortgang''. Ze zei dat na een gesprek in het Torentje met premier Mark Rutte, PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom.

Premier Rutte niet naar EU-top

Rutte meldde de Kamer donderdag dat hij niet naar de EU-top in Brussel gaat. Hij heeft zijn Luxemburgse collega Xavier Bettel gevraagd in de Europese Raad de Nederlandse standpunten naar voren te brengen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zal Bettel bijpraten over de Nederlandse standpunten.

Volgens interne regels van de Europese Raad mogen de regeringsleiders of staatshoofden zich niet laten vervangen. "Wel bestaat de mogelijkheid dat een ander lid van de Europese Raad namens mij optreedt", aldus Rutte in een brief aan de Tweede Kamer donderdag.

Rutte heeft Bettel gevraagd namens hem het woord te voeren omdat de Luxemburger in anciënniteit de oudste Benelux-partner is. De Belgische premier Charles Michel zit er nog maar sinds kort.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl