Het kabinet trekt een bedrag van tussen de 15 en 20 miljoen euro uit voor mensen die de dupe zijn geworden van het debacle met het persoonsgebonden budget (pgb).
Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vrijdag bekendgemaakt. Het geld komt via een compensatieregeling beschikbaar voor pgb-houders én voor zorgverleners.
Met zogenoemde persoonsgebonden budgetten kunnen onder meer gehandicapten en ouderen zelf zorg inkopen. Daarbij gaat het om zo’n 120 duizend personen die gemiddeld voor zo’n 22.500 euro per jaar aan zorgdiensten inkopen. In totaal bedraagt het budget voor de pgb inmiddels 2,7 miljard euro in 2014.
Sinds dit jaar worden de budgetten niet meer direct op de rekening van de budgethouder uitbetaald, maar fungeert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als beheerder die facturen van zorgverleners afhandelt. De SVB controleert ook of zorg is verleend volgens de afgesproken regels, en zou op die manier fraude moeten kunnen tegengaan.
De invoering van het nieuwe systeem heeft de SVB echter opgezadeld met een enorme administratieve rompslomp die tot grote ICT-problemen heeft geleid. Hierdoor regent het onder meer klachten van zorgverleners die facturen door de SVB niet of heel laat uitbetaald krijgen.
'Oplossing is rookgordijn'
Inmiddels is de situatie rond het betalen van declaraties volgens Van Rijn wel stabiel: 95 procent van de declaraties wordt binnen de afgesproken tien werkdagen uitbetaald, bijna 91 procent van de urgente betalingen wordt binnen drie dagen uitgekeerd.
Van Rijn voerde sinds juli overleg met de Stichting PGB Schadeclaim en de Stichting PGB Compensatie, om een regeling te treffen voor de particuliere zorgverleners die hun geld niet of te laat kregen. Ze hebben er nog geen overeenstemming over bereikt, meldt een woordvoerder van PGB Compensatie. Hij noemt de regeling die Van Rijn nu heeft voorgesteld "heel mager, bureaucratisch en een rookgordijn". Volgens hem kan nog geen 10 procent van de gedupeerden op een tegemoetkoming rekenen, terwijl 75 procent van hen schade heeft opgelopen.
Motie van wantrouwen
Van Rijn kreeg wegens de pgb-problemen in de Tweede Kamer al twee keer een motie van wantrouwen aan de broek. Beide werden afgewezen.
Behalve de oppositie in de Tweede Kamer uitten ook de Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman harde kritiek op de wijzigingen bij de pgb's. De overheid schoot tekort en de burger is de dupe, concludeerde ombudsman Reinier van Zutphen.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl