- Op obligatiemarkten zijn rentes deze week verder opgelopen.
- Beleggers zijn er nog niet gerust op, dat het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank de inflatie op langere termijn voldoende omlaag brengt.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökan Erem constateren ook dat het bedrijfscijferseizoen, afgezien van uitschieters als Tesla, nog niet aan de verwachtingen voldoet.
ANALYSE – Aandelenmarkten maakten deze week per saldo pas op de plaats, met uitzondering van enkele grote techfondsen die de Nasdaq-index in de VS naar een nieuw record brachten op vrijdag. De bredere beursindices deden het rustiger aan, mede door stijgende rentes op de kapitaalmarkt. Het beeld bij het bedrijfscijferseizoen is intussen gemengd, met hier en daar een positieve uitschieter zoals Tesla.
In deze bijdrage kijken we eerst naar de spanning tussen het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank en de recente ontwikkelingen van de Amerikaanse economie en de rentemarkt. Vervolgens gaan we in op de tussenstand bij het bedrijfscijferseizoen en we sluiten af met het snoepje van de week: Tesla.
Medio september verlaagde Amerikaanse centrale bank de beleidsrente met 0,5 procentpunt, wat normaal gesproken alleen gebeurt in noodgevallen. Sindsdien zijn er echter geen tekenen dat de Amerikaanse economie zodanig slecht presteert, dat drastische actie van de centrale bank gerechtvaardigd lijkt.
Voorzitter Jerome Powell verklaarde op 18 september in een toelichting op de renteverlaging dat de Federal Reserve voldoende vertrouwen heeft dat de inflatie verder afkoelt en dat de centrale bank wil voorkomen dat de economie met een recessie te maken krijgt.
Voorlopig rechtvaardigen de macrocijfers echter niet de zorgen van de centrale bank over acute verzwakking van bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Recente cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen wekten ook niet indruk dat het dramatisch slecht gaat met de Amerikaanse consument. Al is vaak sprake van (zeer) sterk voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers, zoals blijkt uit de onderstaande grafiek.
Hoe dan ook, het blijft nogal raadselachtig waarom de Fed het nodig vond om de beleidsrente in september met een grote stap te verlagen, terwijl de kerninflatie in de VS boven de 3 procent ligt en de Amerikaanse arbeidsmarkt geen tekenen van verzwakking vertoont.
Als het verhaal van de Fed zou kloppen - snel afkoelende economie, inflatie onder controle - dan zou je verwachten dat lange rentes de afgelopen weken in ieder geval geen sterke opwaartse beweging hadden laten zien. Het is daarom best opvallend dat de 10-jaars staatsrente in de VS sinds medio september ongeveer 0,5 procentpunt is gestegen tot ruim 4,2 procent. Dit duidt er ieder geval op dat rentemarkten nog niet meegaan met het verhaal over een structurele daling van de inflatie.
De kans dat er op korte termijn opnieuw een renteverlaging met 0,5 procentpunt volgt, lijk in ieder geval zeer klein geworden. Het zal hooguit in kleinere stapjes van een kwartje gaan.
Zo is op basis van de CME FedWatch-tool ook te zien dat de markt voor november een renteverlaging van 0,25 procentpunt verwacht. Voor december houdt meer dan 70 procent van de ondervraagden rekening met opnieuw een verlaging van 0,25 procentpunt. Dat zou het officiële rentetarief eind 2024 op 4,25 procent tot 4,5 procent brengen.
Een belangrijke vraag in dit verband is of langlopende rentes op de kapitaalmarkt de komende maanden meegaan met de verwachte daling van de Amerikaanse beleidsrente. Hoewel de Amerikaanse 10-jaars rente in de afgelopen vier weken is gestegen, is het vanuit een technisch perspectief niet onmogelijk dat dit alsnog gebeurt.
Hieronder zie je een grafiek van de Amerikaanse 10-jaars staatslening, waarvan de koers tegengesteld beweegt aan de rente. In de grafiek is te zien dat de koers bezig is met een uitbodemingsproces. De daling van de koers van de afgelopen weken (die correspondeert met de stijging van de rente) is binnen de proporties gebleven.
Vanuit technisch perspectief is de opgaande koerstrend nog intact. Daardoor is sprake van een correctie op de hoofdrichting, die opwaarts gericht is.
Net als bij vorige periodes van bodemvorming zijn de condities momenteel positief te noemen voor een koersherstel in de komende weken hetgeen, wat dus zou betekenen dat de 10-jaarsrente weer gaat dalen.
Bedrijfscijfers vallen wat tegen...
De brede S&P 500-index maakte deze week een pas op de plaats, gedreven door de hogere rentes, maar ook door per saldo tegenvallende bedrijfscijfers.
Denk hierbij aan grote Amerikaanse bedrijven zoals Honeywell, IBM, 3M en Lockheed Martin. Daarnaast kreeg McDonald's in een koerstik te verwerken vanwege een uitbraak van de E. Coli-bacterie in de VS, waardoor de voor de omzet cruciale Quarter Pounder tijdelijk van het menu is gehaald. Het is duidelijk dat McDonald's zich moet voorbereiden op diverse claims.
Tot nog toe hebben ongeveer 180 bedrijven uit de S&P 500 de kwartaalresultaten gepubliceerd, maar de winsten voldoen per saldo nog niet aan de verwachtingen. Momenteel is de schatting van databureau Factset dat de gemiddelde groei van de winst per aandeel in het derde kwartaal van 2024 op jaarbasis 3,4 procent bedraagt. Op 30 september, dus aan het eind van het derde kwartaal, lag de gemiddelde verwachting van analisten hoger, met een voorspelde winstgroei van 4,3 procent op jaarbasis.
Van groot belang is wat de “Magnificent Seven” gaan doen, ofwel de grote techbedrijven die de beursrally van 2023 en flink deel van dit jaar hebben gedragen. Zoals je hieronder ziet is deze club - Nvidia, Apple, Amazon, Microsoft, Meta, Alphabet en Tesla, - goed voor een flink gedeelte van de winstgroei van de S&P 500 over het derde kwartaal.
Veel analisten verwachten overigens wel, zoals je hieronder ziet, dat er in de komende kwartalen er een verbreding zal ontstaan en dat de winstbijdrage van de andere 493 bedrijven aanzienlijk zal toenemen.
...met Tesla als positieve uitschieter
Tesla kwam deze week als eerste van de Magnificent Seven met de kwartaalcijfers door. Daarmee was de maker van elektrische auto's op de beurs het snoepje van de week, met een koerssprong van 22 procent op donderdag.
Tesla kon in het derde kwartaal elektrische auto's produceren voor de laagste kosten per voertuig ooit. Grondstoffen voor batterijen zijn al tijdenlang erg goedkoop. Daarnaast bracht de verkoop van emissierechten veel op die het bedrijf verdient door schonere auto's op de weg te zetten.
De nettowinst viel daardoor hoger uit dan verwacht. Ook waren beleggers enthousiast over de plannen voor een goedkopere stekkerauto in 2025 en de voorspelling van topman Elon Musk dat de levering van elektrische auto’s volgend jaar met 30 procent zullen toenemen.
Fundamenteel is de markt voor elektrische auto's enorm concurrerend, zeker met de golf van goedkope Chinese modellen. Wij verwachten echter dat Tesla ook steeds meer zal verdienen aan andere bedrijfsonderdelen zoals elektriciteit en robottechnieken.
Als we naar het technische beeld voor Tesla kijken, dan laat de onderstaande grafiek zien dat de koers is teruggekeerd bij het hoogste niveau van dit jaar. Hiermee is de opwaartse trend in tact gebleven.
Dit is anders dan vorig jaar rond dezelfde tijd, zoals te zien is bij de blauwe ellipsen in de grafiek. Let daarbij op de rode en groene zones onderin de grafiek die daar mee samenvallen.
Dit verschil maakt dat een bevestiging van de opwaartse trend heeft plaatsgevonden. Waar Tesla afgelopen jaar werd afgestraft, zien we nu een toename van vertrouwen. Daarmee kunnen beleggers de blik richten op hogere koersen die volgend jaar boven de 300 dollar per aandeel kunnen uitkomen.
Komende week wordt het beeld van de prestaties van de Magnificent 7 wat meer ingekleurd, als Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft en Apple met de kwartaalcijfers naar buiten komen. Dat wordt cruciaal voor de vraag of de S&P 500-index op korte termijn nieuwe records kan neerzetten, naast natuurlijk de invloed van de Amerikaanse verkiezingen!
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.