- Auto’s worden steeds zwaarder, blijkt uit onderzoek van het CBS.
- Dit komt doordat er veel meer elektrische auto’s bijkomen en omdat auto’s überhaupt langer en breder worden opgeleverd.
- Grotere auto’s verbruiken meer energie en hebben een slechte invloed op het klimaat.
- Lees ook: Waarom de autoverzekering duurder is voor een elektrisch wagen: gewicht speelt een rol
Personenauto’s worden steeds zwaarder, zo blijkt. De afgelopen tien jaar namen ze zelfs 94 kilo in omvang toe. Dat is een stijging van ruim 8 procent.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag op basis van cijfers over het motorvoertuigenpark. De reden voor deze stijging is deels dat er ieder jaar meer auto’s met een accu bijkomen. Dat weegt natuurlijk het een en ander. Een andere oorzaak is dat auto’s überhaupt steeds langer en breder zijn geworden.
Auto’s stegen 94 kilo in tien jaar
De gemiddelde Nederlandse auto woog begin dit jaar 1.254 kilogram. Dat is een stijging van 94 kilo ten opzichte van wat ze begin 2015 wogen. Auto’s in zakelijk gebruik wogen gemiddeld 1.517 kilo, zo’n 300 kilo meer dan bolides van particulieren.
Hieronder zie je hoeveel de auto’s door de jaren zijn toegenomen in gewicht.

Hoe nieuwer auto's zijn, des te meer te wegen. Auto's die in 2024 zijn gebouwd, blijken gemiddeld 1.554 kilo te wegen, terwijl auto's met bouwjaar 2016 gemiddeld 1.224 kilo wegen. Deels is dit toe te schrijven aan het toenemende aandeel elektrische en plug-in hybride auto's. Zij wegen vaak meer vanwege de inbouw van de accu. Stekkerauto's uit 2024 wegen gemiddeld 1.875 kilo, tegenover 1.217 kilo voor reguliere wagens.
Nieuwe auto's: zwaarder en breder
Nieuwe auto's worden niet alleen steeds zwaarder, ook steeds breder. Auto's uit 2025 zijn gemiddeld 5 procent langer dan auto's met als bouwjaar 2016. Ter vergelijking: auto's uit 2024 zijn gemiddeld 441 centimeter lang, tegenover 420 centimeter voor auto's uit 2016. Ook zijn auto's uit 2024 gemiddeld 6 centimeter breder dan auto's uit 2016.
Legden Nederlanders in 2018 nog maar 15 procent van de rijkilometers af met een auto zwaarder dan 1.500 kilo, in 2024 ging dat al om een kwart van de gereden kilometers. Dit komt door de toename van zwaardere auto's en omdat bestuurders van dit soort auto's vaak bovengemiddeld veel kilometers rijden.
Aangezien zwaardere auto's meer brandstoffen nodig hebben, heeft de trend van de almaar groter wordende auto een negatief effect op het klimaat. Organisatie Green NCAP, mede opgericht door De Consumentenbond, adviseert consumenten dan ook om juist niet de grootste auto's te kopen.