Santander, één van de grootste financiële instellingen van de eurozone, komt naar Nederland met zijn digitale dochter Openbank. Daarmee gaat de Spaanse bankgigant de strijd aan met partijen als Bunq, Revolut en N26.
Openbank is een digitale bank waarmee je via een website en app je bankzaken kunt beheren. De online bank is al groot in Spanje en breidt nu verder uit in Europa. In Duitsland, Portugal en nu dus Nederland.
Openbank start in Nederland met betalen, sparen en beleggen. Mogelijkheden voor financieringen komen later.
Om snel klanten te lokken, biedt Openbank spaarders 2 procent rente. Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Zo geldt dit tot een bedrag van 5.000 euro en is de rente op jaarbasis gerekend. Omdat het aanbod slechts geldt voor zes maanden is de feitelijke rente 1 procent. Op 5.000 euro spaargeld ontvang je na een half jaar dus 50 euro rente.
Openbank valt onder het Spaanse depositogarantiefonds dat spaargelden tot 100.000 euro dekt. Spaarders krijgen een Spaans IBAN-nummer.
Verder is het betalingsverkeer gratis en betaal je alleen als je heel veel gebruikmaakt van diensten. Bij Openbank kun je beleggen vanaf 500 euro. Dat verloopt via robo-adviseurs.
Opkomst van de neobanken
Met Openbank speelt Santander in op de razendsnelle opkomst van neobanken die de gevestigde orde opzij willen zetten. Concurrenten zijn onder meer het Duitse N26, dat naar eigen zeggen 5 miljoen klanten heeft en ruim 600 miljoen euro ophaalde bij investeerders. Het Britse Revolut schermt met 7 miljoen klanten en ruim 300 miljoen euro aan financiering. Andere spelers zijn Fidor, Monzo en het Nederlandse Bunq.
De jonge internetbanken lokken klanten met lage kosten – vaak is een account maken gratis – en het gemak van bankieren via een app. Een rekening openen is in vijf minuten gebeurd en via de app is het bijvoorbeeld mogelijk om je pincode te zien en te wijzigen.
Lees meer: Bunq, Revolut en N26: deze nieuwe online banken dagen ABN, Rabo en ING uit
De komst van Santander naar Nederland is opmerkelijk, omdat de Spaanse bankreus hier vrijwel afwezig is. Maar het bedrijf ziet kansen voor Openbank, omdat Nederlanders al gewend zijn aan bankzaken regelen via een website of app.
Management uit de retailwereld
Het management van Openbank heeft stevige roots in de retailwereld. Zo is CEO Ezequiel Szafir Holcman de voormalig topman van Nike in Europa. Hij werkte ook voor Amazon . Operationeel directeur Patricia Benito komt van Grupo Cortefiel, een grote moderetailer die tegenwoordig Tendam heet.
Openbank hoopt dat mensen uit de retail de klantbeleving beter aanvoelen. Ze zijn in het bestuur aangevuld met bankiers. Zo werkte Gonzalo Pradas Gómez, directeur Investeringen bij Openbank, in het verleden bij UBS Zürich.