OpenAI, een van de bekendste bedrijven die werkt aan artificial intelligence, lijkt steeds waardevoller te worden. De maker van de bekende AI-bot ChatGPT voert gesprekken over een nieuwe investeringsronde, schrijft zakenkrant The Wall Street Journal.

Met het verse groeigeld zou OpenAI voor het eerst gewaardeerd worden op meer dan 100 miljard dollar, claimt de zakenkrant.

De investeringsronde zou geleid worden door durfinvesteerder Thrive Capital, die bereid zou zijn om 1 miljard dollar in OpenAI te steken. Microsoft zou ook opnieuw willen investeren. Het techbedrijf stak in januari 2023 al 10 miljard dollar in OpenAI en werkt samen rond het gebruik van AI-diensten, onder meer in zijn Office-software en Edge-browser. Het is niet duidelijk of meer bedrijven of investeerders meedoen aan de investeringsronde.

OpenAI behoort tot meest waardevolle startups ter wereld

OpenAI is sinds de lancering van zijn AI-bot ChatGPT in november 2022 uitgegroeid tot één van de meest waardevolle startups ter wereld. In februari 2023, toen medewerkers bestaande aandelen verkochten, werd het bedrijf gewaardeerd op 86 miljard dollar. Anderhalf jaar later zou dat dus 100 miljard dollar kunnen zijn.

Investeerders geloven in OpenAI, mede omdat ChatGPT nog steeds honderden miljoenen gebruikers per maand heeft. Het bedrijf wil zijn jaaromzet in 2024 verdubbelen naar ruim 3 miljard dollar.

OpenAI heeft twee takken: de originele non-profit, gelanceerd in 2015, en een bedrijfsonderdeel met winstoogmerk dat in 2019 is opgezet om geld op te halen dat nodig is om te investeren in artificial intelligence. Investeerders staan in de rij om geld te steken in de op winst gerichte entiteit, stelt The Wall Street Journal.

Roerige maanden bij OpenAI door controverse rond Sam Altman

De recordwaardering van OpenAI is extra opmerkelijk, omdat het bedrijf roerige maanden achter de rug heeft. Afgelopen november werd CEO Sam Altman ontslagen door het bestuur omdat hij niet open gecommuniceerd zou hebben. Na een slechts enkele dagen keerde Altman terug als CEO en vertrokken verschillende kritische bestuursleden.

In mei kwam OpenAI in het nieuws omdat het zijn medewerkers verplichtte om geheimhoudingsverklaringen te tekenen. Wie dat niet deed, zou verworven vermogen in de onderneming verliezen. Korte tijd erna claimde actrice Scarlett Johansson dat OpenAI zonder haar toestemming haar stem gebruikt heeft om zijn AI-diensten aan te prijzen. Die stem werd na kritiek van Johansson snel teruggetrokken.

In de afgelopen maanden zijn ook verschillende topmensen en (hoofd)onderzoekers van OpenAI vertrokken. Onder hen zijn de directeur onderzoek en medeoprichter van OpenAI, Ilya Sutskever, en Jan Leike en John Schulman. Zij stapten over naar Anthropic, een concurrerend AI-bedrijf.

Veel van de opgestapte medewerkers gaven aan te vrezen dat Altman de ontwikkeling van AI-diensten - en misschien bijbehorende winst - belangrijker vindt dan de veiligheid van de AI-technologieën. De ex-medewerkers zeggen dat het belangrijk is om scherp te zijn op het gebruik van de technologieën omdat verkeerd gebruik grote maatschappelijk schade kan veroorzaken.

LEES OOK: Het rommelt bij OpenAI, de maker van ChatGPT: kritiek op veilig gebruik van artificial intelligence komt van binnen en buiten