- Olielandenclub OPEC gaat de olieproductie van olie met 2 miljoen vaten per dag omlaagbrengen
- Doel is de olieprijzen te stutten, die de afgelopen tijd flink zijn gedaald
- De VS lieten eerder weten tegen te zijn, uit angst voor hoge prijzen aan de pomp
- Lees ook: De macht van de OPEC is ongekend groot: ‘Oude olie-orde is terug’, zegt topstrateeg van Goldman Sachs
Olielandenclub OPEC en zijn bondgenoten (OPEC+) gaan de olieproductie fors naar beneden bijstellen om daarmee de prijzen te stutten. Volgens afgevaardigden bij de OPEC-vergadering wordt de productie dagelijks met 2 miljoen vaten teruggebracht.
De olieprijzen zijn de afgelopen tijd scherp gedaald door zorgen op de markt over een economische recessie door sterke renteverhogingen van centrale banken. Daardoor zou de vraag naar olie geraakt kunnen worden. Eerder dit jaar gingen de prijzen juist nog hard omhoog, vooral door de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de Russische olieleveringen. Dat zorgde voor recordprijzen aan de pomp.
Om de brandstofprijzen te drukken, gaven de landen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) strategische olievoorraden vrij en werd door onder meer de Verenigde Staten aan OPEC-leider Saudi-Arabië gevraagd de productie sterker te verhogen.
Op de grondstoffenmarkt bracht de beslissing van de OPEC om de productie te verlagen weinig reuring. Volgens kenners lijkt de productiebeperking al ingeprijsd.
Een vat Amerikaanse olie werd tegen 16.30 uur 0,2 procent goedkoper op 86,34 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, werd een fractie duurder op 91,85 dollar per vat.
De olieminister van Koeweit zei dinsdag voorafgaand aan de vergadering van de 23 leden van de OPEC+ dat de oliealliantie naar de markt kijkt voordat een besluit over de productie wordt genomen. Hij stelde dat wordt gekeken naar de belangen van zowel producenten als consumenten. De landen maken afspraken over hoeveel olie elk land kan oppompen om zo de prijzen te beïnvloeden. Overigens kunnen niet alle leden aan de productiequota voldoen.
Rusland wil olieprijs hoog houden om Europa te treffen
Vooral Rusland zou aansturen op een flinke productieverlaging. Moskou zou zo de energieprijzen in Europa kunnen stuwen, waardoor de energiecrisis escaleert. Op die manier straft het Kremlin Europa voor de steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland. Naar verluidt gaat de Russische vicepremier en voormalig olieminister Alexander Novak naar de vergadering van de OPEC+
De Amerikaanse regering drong er bij landen van de oliealliantie OPEC+ op aan om niet door te zetten met een verwachte flinke verlaging van de olieproductie. Dat meldden bronnen in het Witte Huis aan persbureau Reuters. De regering van president Joe Biden zou bezorgd zijn dat daardoor de brandstofprijzen aan de pomp weer gaan stijgen.
Het Witte Huis vreest dat de productieverlaging zou leiden tot hogere brandstofprijzen voor automobilisten. Washington stelt dat de economische fundamenten nu onvoldoende sterk zijn om een productieverlaging te ondersteunen, aldus de ingewijden tegenover Reuters. Bovendien ondermijnen hoge brandstofkosten de populariteit van Biden bij de Amerikaanse kiezer.