• Oliekartel OPEC heeft de verwachting voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie dit jaar voor de derde keer op rij naar beneden bijgesteld.
  • Dat komt vooral door de zwakke economie van China, de grootste olie-importeur ter wereld.
  • Maar ook de overgang naar elektrisch rijden zorgt voor een verminderde vraag naar olie.
  • Lees ook: Saudi-Arabië dreigt impliciet met prijsoorlog: olieprijzen kunnen dan 33% zakken

Oliekartel OPEC heeft de verwachting voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie dit jaar voor de derde keer op rij naar beneden bijgesteld, vooral door een zwakkere oliebehoefte in China. Maar ook de overgang naar elektrisch rijden heeft impact op de olievraag, omdat dit leidt tot minder brandstofverbruik.

Volgens de organisatie van olie-exporterende landen zal de olievraag dit jaar met 1,93 miljoen vaten (van 159 liter) per dag groeien. Vorige maand werd nog op een toename met 2,03 miljoen vaten per dag gerekend. Ook voor volgend jaar heeft de in Wenen gevestigde OPEC de prognose voor de wereldwijde olievraag neerwaarts bijgesteld.

China is ’s werelds grootste olie-importeur en kampt al langere tijd met een zwakke economie en ook een crisis op de vastgoedmarkt. Dit leidt onder meer tot een lagere vraag naar diesel voor bouwmachines. Daarnaast neemt in China het elektrisch rijden toe. Wel kan de Chinese olievraag steun krijgen van de omvangrijke economische steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd, aldus de OPEC.

De OPEC+, met bondgenoten als Rusland en Kazachstan, stelde in september een plan voor een geleidelijke productieverhoging uit onder druk van de lagere olieprijzen. Het was de bedoeling de productie in oktober te verhogen, maar dat zou zijn uitgesteld tot december. De OPEC+ had eerder zijn productie flink verlaagd om de olieprijzen aan te jagen.

Spanningen in Midden-Oosten

De laatste tijd zijn de olieprijzen wel weer gestegen door de toenemende spanningen in het Midden-Oosten en zorgen over een mogelijke Israëlische aanval op Iraanse oliefaciliteiten als vergelding voor de recente Iraanse raketaanval op Israël. Sinds begin oktober gaat het om een prijsstijging van ongeveer 9 procent. Maandag was er overigens wel een daling te zien.

Die hogere prijzen zijn ook geleidelijk terug te zien aan de pomp. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de adviesprijs voor een liter Euro95 nu 2,10 euro. Dat was eind september nog 2,06 euro. In april bereikte die adviesprijs van de grote oliemaatschappijen het hoogste niveau van dit jaar, met ongeveer 2,28 euro per liter Euro95.

LEES OOK: De olieprijs kan met meer dan 150% stijgen, als de olie-infrastructuur van Iran wordt platgelegd, volgens een grondstoffenanalist