De door Saudi-Arabië en Rusland gewenste productieverhoging door oliekartel OPEC en ondersteunende landen kan komende week stuiten op fors verzet.

Iran, Irak en Venezuela zullen zich volgens een vertegenwoordiger van Iran beroepen op hun vetorecht.

De OPEC en andere olieproducerende landen waaronder Rusland maakten afspraken om de wereldwijde olieproductie te beperken en daarmee iets te doen aan de overschotten die de prijzen onder druk zetten. De prijzen zijn inmiddels weer een stuk hoger dan op het dieptepunt en Rusland en Saudi-Arabië willen weer meer oppompen.

Volgens Iran hebben de twee landen echter ingestemd met de productiebeperking tot het einde van het jaar en als ze daar aan willen tornen dan moet dat met een unaniem besluit. “Als de twee op eigen houtje handelen dat is dat een schending van de overeenkomst”, zo liet de Iraanse vertegenwoordiger Hossein Kazempour Ardebili optekenen.

Afgelopen week pleitten de Verenigde Staten opvallend genoeg nog voor een productieverhoging. VS is zelf geen lid van de OPEC, maar heeft de afgelopen tijd flink geprofiteerd van de productieverlaging door zelf extra olie op te pompen en tegen een hogere prijs te verkopen.

De stijging van de olieprijzen werkt echter ook door aan de pomp. Door de OPEC te vragen meer olie te produceren zullen de brandstofprijzen wellicht weer wat dalen, wat gunstig voor president Donald Trump kan zijn in aanloop naar Amerikaanse verkiezingen voor het congres.

Iran vindt echter dat de OPEC niets hoeft te doen om de VS te vriend te houden. Trump heeft sancties ingesteld tegen twee OPEC-landen en tegen Rusland. "Wij zijn zelfstandige naties met onze eigen verantwoordelijkheden en waarden. De hele wereld moet stelling nemen tegen deze arrogantie."