De club van olieproducerende landen Opec kiest nog altijd voor het terugwinnen van marktaandeel en neemt lage olieprijzen op de koop toe.

De organisatie van landen die olie produceren en exporteren, OPEC, handhaaft haar productie op maximaal 30 miljoen vaten per dag. Dat heeft de Saudische olieminister Ali al-Naimi vrijdag gezegd.

De beslissing komt niet als een verrassing. De markt ging er al van uit dat OPEC er opnieuw voor zou kiezen haar marktaandeel te beschermen ten koste van de prijzen.

De twaalf leden van de OPEC voorzien in zo’n 40 procent van de wereldwijde vraag naar olie en hebben dus een flinke machtspositie. Bij de vorige vergadering in november besloot het kartel ook al het productieplafond ongemoeid te laten. De prijzen van ruwe olie, die toch al onder druk stonden, gingen toen verder onderuit.

Met name Saudi-Arabië veruit de grootste machtsfactor binnen de OPEC, wil uit concurrentieoverwegingen niets weten van een productiebeperking om de prijzen op te drijven. Het lage prijsniveau hindert de schalieproductie in Noord-Amerika, omdat die alleen rendeert bij hoge opbrengsten.

Opec neemt eigen quotum niet serieus

Olieprijzen zijn sinds medio 2014 ruimschoots gehalveerd. Maar sinds het dieptepunt in januari zijn prijzen toch weer opgelopen, met ruim 34 procent tot het huidige niveau van ongeveer 62 dollar per vat voor Noordzee-olie.

Volgens sommige Opec-leden, zoals de Verenigde Arabische-Emiraten is het overaanbod van ruwe olie al aan het afnemen, meldt persbureau Bloomberg.

Daarnaast kijken analisten vooral naar het feitelijke aanbod van Opec. Het Opec-quotum van 30 miljoen vaten per dag zegt op zich weinig, omdat de leden al twaalf maanden meer dan 30 miljoen vaten per dag produceren.

In mei lag de Opec-productie bijvoorbeeld op 31,58 miljoen vaten per dag, aldus Bloomberg. Relevant is vooral hoe het aanbod van Opec zich de komende maanden ontwikkelt, vergeleken met de feitelijke productie.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl